2019. május 1., szerda

BABAVÁRÓ HITEL: MILLIÓKAT VESZÍTENEK, MERT KORÁN JÖTT A GYEREK

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2019.05.01. 


A gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatása érdekében hirdette meg Orbán Viktor február 10-én a hétpontos családvédelmi akciótervet, amely végül júliustól indul el. De nem csak sok gyerek, hanem szerencsés csillagzat is kell a 27,5 milliós családtámogatáshoz.

Félidősök hátrányban

Április közepén érkezett Jánosék második gyermeke, és nem terveznek többet. Elsősorban a szabad felhasználású 10 millió forintos hitel érdekelte volna őket, csakhogy a kamatmentes, államilag támogatott hitelprogramba csak az léphet be, akinek a gyermeke 2019. július 1-je után születik meg. János szerint úgy lett volna fair, ha az összes február 10., vagyis a miniszterelnöki bejelentése után született gyerekre igénybe lehetett volna venni a támogatott szabadfelhasználású hitelt.

A támogatási csomag bejelentése és életbe lépése között 140 nap (20 hét) telt el. A várandósság időtartama ennek éppen a duplája, 40 hét. Ez azt jelenti, hogy a programban az vehet részt, aki maximum félidős várandós volt a bejelentéskor. Azok a családok viszont, akiknek a bejelentéskor már 20 hétnél kevesebb volt hátra a terhességből (és nem szeretnének több gyermeket vállalni), elesnek a lehetőségtől.

Ezt az időkorlátot János hátrányos megkülönböztetésnek érzi, hiszen a 2018. szeptember 24. és 2019. február 10. között fogant, illetve július 1-je után érkező babákat biztosan nem a leendő támogatás hatására vették tervbe a szüleik, mégis jogosultak lesznek utánuk a kedvezményekre. Viszont akik valamennyivel korábban, szintén a támogatás bejelentése előtt fogantak, azokra nem.

Több tízezer családot érinthet

A KSH tavaly az év egészében 89 800 élveszülést regisztrált. Ez napi 246, ebből kiindulva a február 10. és június 30. közötti 140 nap alatt

34 400 olyan gyermek születhetett, akikre a szüleik nem tudják igénybe venni a babaváró hitelt.

És nem csak a babaváró hitelt nem, de ha második gyerekről van szó, akkor a számukra júliustól elérhető 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést sem, ha pedig harmadik gyerekről, akkor a nekik szintén júliustól 1 millióról 4 millió forintra emelt jelzáloghitel-elengedést sem...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.