2019. május 5., vasárnap

ELSZÁLLT ALBÉRLETI ÁRAK, KOLLÉGIUMI FÉRŐHELYHIÁNY: EZ NEHEZÍTI MEG A FELVÉTELIZŐK DOLGÁT

EDULINE
Szerző: SZABÓ FRUZSINA
2019.05.05.


Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak az érettségizőknek, akik a következő tanévben – elsőéves egyetemistaként – nem kapnak kollégiumi helyet, ezért kénytelenek lakást vagy szobát bérelni Budapesten. Egy 50 négyzetméteres fővárosi lakás átlagos albérleti díja 160 ezer forint, ám van néhány olyan kerület, ahol ennél valamivel alacsonyabb a lakbér – ha egy hallgató hajlandó néhány metrómegállóval kintebb költözni, havi tíz-húszezer forintot is spórolhat.

„Budapesten az 50 négyzetméteres lakásos átlagos albérleti díja 158-160 ezer forint. Ha ehhez a rezsit hozzáadjuk, illetve a kauciót – kéthavi kaució az általános, de Budapesten nem ritka az sem, hogy háromhavit kérnek –, az már jelentős összeg” – mondja Mester Nándor, a Portfolio ingatlanpiaci vezető elemzője. Vagyis egy hallgató még akkor is legalább 50-60 ezer forintos alapkiadással számolhat havonta, ha két másik egyetemistával együtt bérel lakást – ehhez az összeghez jön még a bérleti szerződés megkötésekor kifizetett kaució, illetve a havi rezsi, az utazási költségek, a mindennapos kiadások és az esetleges tandíj.

Ennél jóval kisebb kiadásokra készülhetnek azok, akik kollégiumba költöznek – az átlagos díj havonta ugyanis 9 és 30 ezer forint között mozog. Ám a hallgatóknak csak egy része kap kollégiumi helyet. Országszerte 54 500 férőhelyet tartanak fenn az állami, magán- és egyházi intézmények, ám míg a kisebb vidéki intézményekben a csökkenő hallgatói létszám miatt a kapacitás nagyobb a jelentkezők számánál, Budapesten – ahol körülbelül 14 ezer férőhely van – 20-25 százalékos a túljelentkezés. A vidéki egyetemvárosokban is több a jelentkező, mint a kollégiumi hely...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.