2019. május 10., péntek

EZ TETT BE A HOZAMOKNAK - NAGY VÁLTOZÁST HOZHAT AZ INGATLANALAPOK SZIGORÍTÁSA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.10.


Áprilisban emelkedő állampapírpiaci hozamok okoztak veszteséget a hosszú kötvény alapokban megtakarítóknak. A hozamemelkedés oka az volt, hogy a befektetők kételkedtek abban, hogy tartható lenne az MNB inflációs célja. A tegnap napvilágot látott legfrissebb adatok egyelőre nem segítettek eldönteni a dilemmát. 

Áprilisban korrekciót láthattunk a hazai állampapírpiacon. Legnagyobb mértékben, 30-40 bázisponttal az éven túli lejáratok hozamai emelkedtek, főként a hozamgörbe hosszú végén. A görbe elején alig változtak a hozamok, maradtak nulla közelében – mondta Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója az Azénpénzem.hu-nak. A hozamemelkedés oka az volt, hogy az MNB jelezte: az egynapos betéti kamatláb márciusi 10 bázispontos emelése egyszeri eset volt, nem jelentette egy kamatemelési ciklus indítását. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)

Ugyanakkor az infláció emelkedik (márciusban 3,7 százalék volt), ezért sok befektető felvetette az MNB inflációs célkitűzésének hitelességét. Emiatt nőtt a hosszabb papírok hozama. A forint árfolyama is tovább gyengült a hónap során.

A legfrissebb inflációs számok sem segítettek eldönteni, hogy tartható-e az inflációs cél. Áprilisban 3,9 százalékra nőtt a pénzromlás, ami kisebb ugyan a várt 4 százalék felettinél, de a dilemmát nem segített eldönteni: tartható-e az inflációs cél – hangsúlyozta a Szalma Csaba. Mivel a piac rosszabbra számított, tegnap némi megnyugvás érkezett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.