2019. május 10., péntek

SZTÁLINHOZ HASONLÍTJA ORBÁNT AZ ATLANTIC TERJEDELMES VEZÉRCIKKE

INDEX
Szerző: PÁNDI BALÁZS
2019.05.09.


Részletes, vezető anyagban ír az Atlantic Orbán Viktorról. A júniusi számban nyomtatásban megjelenő, online azonban már most elérhető terjedelmes cikk vezérszála a CEU-ügy, ahonnan kisebb kitérőket tesz a szerző. A cikket jegyző Franklin Foer Budapesten kutatta a konfliktus történetét. Az itt eltöltött időben találkozott többek között a CEU rektorával, Michael Ignatieffel, aki arról mesélt neki, hogy nyugodt évekre számított Budapesten, aminek az illúzióját elég hamar el kellett engednie, amikor egy CEU-közeli tisztségviselő meghozta a hírt, hogy a kormány támadássorozatot indít az egyetem ellen. 

A cikkben vannak elég erős állítások, például, hogy a posztkommunista országok közül a legjobb egyetemek itt működtek, amíg szisztematikusan ki nem csinálta őket egyenként a kormány azzal, hogy a szakemberek helyére első sorban a lojális embereket ültettek fontos pozíciókba, és a szabad oktatást megmérgezte a túlzott kormányzati kontroll. Aztán a cikk írója Pol Pothoz és Sztálinhoz hasonlítja Orbánt abban a tekintetben, hogy az értelmiség likvidálása, a közoktatás leuralása, és a lakosságot engedelmes tömeggé alakító vezetőnek tartja Foer őt is.

Az írás végiveszi az összes, itthon unalomig ismert részét a történetnek, ami persze Amerikában nem annyira ismert. Beszél az illiberális demokrácia fogalmának kialakulásáról, a Sorossal kapcsolatos konfliktus teljes történetéről, megemlítve, hogy Sorost a hozzá közel állók szerint hogyan érintette az ellene indított hadjárat, aminél Ignatieff megjegyezte, hogy egyszer látta azt, hogy Sorost megviseli a személyét érintő támadás, amikor megtudta, hogy valaki a villamos padlójára ragasztotta az arcképét, hogy azon tapossanak az emberek. Ez felelevenítette benne a náci megszállást, amikor mindennaposak voltak a tettlegességek, és a hatalom által démonizáltemberek élete veszélyben volt.

Megemlékszik azokról az időkről is, amikor Orbán liberális volt, és Sorost védte a nacionalisták támadásaitól...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.