2019. május 15., szerda

FELFÜGGESZTETTÉK A MERCEDES KECSKEMÉTI GYÁRÉPÍTÉSÉT

INDEX
Szerző: E.F.
2019.05.15.


A német autóipar rendszerszintű problémái miatt több nagy gyártó is újragondolja terveit, így az átmeneti megtorpanás a kecskeméti gyárbővítést is érinti. Az autóipar átalakulása fejfájást okozhat a járműgyártástól krónikusan függő magyar gazdaságnak, rövid távon viszont nem érdemes pánikolni, mert a magyarországi gyártás a legversenyképesebbek között van. A halasztás pedig inkább az óvatosság, mint valami komolyabb baj előjele.

Hosszú távon számolnak vele, de átmenetileg felfüggesztették Kecskeméten a Mercedes-gyár bővítését, erősítette meg az Index információját a Daimler stuttgarti központja. A helyzetről megkérdeztük Ludvig Orsolyát, a kecskeméti Mercedes-Benz-gyár kommunikációs igazgatóját is, aki szerint természetes, hogy egy piaci cég módosítja a terveit, ez zajlik most a Mercedesnél is. Az a korábban kitűzött cél azonban nincs veszélyben, hogy bővítsenek Kecskeméten, sőt még az sem, hogy 2020-ban már termeljen az új gyár.

Újratervezés

Zajlik viszont a korábbi tervek felülvizsgálata. Úgy tudjuk, elképzelhető, hogy a korábbi, full-flex gyárról szóló elképzelés helyett végül más koncepció valósul meg. A korábbi tervek szerint ugyanis rugalmasan, egyazon gyártósoron állították volna elő a legkülönbözőbb modelleket a kompakt autóktól a hátsókerék-meghajtású limuzinon át a különböző meghajtással rendelkező járművekig. A piaci igényeket látva lehet, hogy végül nem erre lesz szükség.

ÁLLÍTÓLAG A GYÁR BŐVÍTÉSÉT VÉGZŐ KIVITELEZŐ CÉG EGYES ALVÁLLALKOZÓK FELÉ MÁR JELEZTE IS A SZERZŐDÉSBONTÁST AZ ÉPÍTKEZÉS FELFÜGGESZTÉSE MIATT,

a Mercedes ezt kérdésünkre egyelőre nem erősítette meg, és megkeresésünkre a kivitelező sem reagált.

A döntést a kecskeméti gyárbővítés jövőjéről az is lassíthatja, hogy a cégben jelenleg éppen vezércsere is zajlik, Ola Kallenius várhatóan a Daimler május 22-i éves közgyűlése után veszi majd át a társaság vezetését Dieter Zetschétől. Az ő elképzeléseitől alighanem sok függ majd. A Daimler vezérigazgató-jelöltje annyit mindenesetre már előrevetített, hogy a társaságnak 2025-ig jelentős lépést kell tennie a költségek lefaragása terén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése