2019. május 8., szerda

FIDESZ-SZAVAZÓK SZERINT FONTOSABB AZ EP-VÁLASZTÁS, MINT AZ ÖNKORMÁNYZATI - MERT ELHISZIK A MEGÁLLÍTANDÓ MIGRÁNSÁRADATRÓL SZÓLÓ KAMPÁNYT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NAGY B. GYÖRGY
2019.05.08.



Csúcsra jár a kampány, ezt jelzi, hogy pezseg az emberekben a választási kedv: a szavazók mintegy 80 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne voksolni, ha most vasárnap lenne az országgyűlési megmérettetés. A legaktívabbak az MSZP szimpatizánsai 90 százalékos részvételi hajlandósággal, a második helyen a Fidesz szavazói állnak, akiknek 81 százaléka támadná az urnákat, de a bizonytalanok majdnem 60 százaléka sem maradna otthon. 

Nem véletlen, hogy a Fidesz népszerűsége, ha lassan is, de izmosodik – a kormánypártot a Publicus Intézet szerint a biztosan szavazó pártválasztók 54 százaléka kedveli. Az MSZP és a Párbeszéd szövetségére a biztosan voksolók 16 százaléka szavazna. A Jobbiké a harmadik hely 14 százalékkal. Az 5 százalékos bejutási küszöbnél (és ebből a szempontból mindegy, hogy honi parlamenti vagy EP-választásról van szó) a DK áll, a formációval a biztos pártválasztó szavazók 5 százaléka rokonszenvez. A Momentum és az LMP a „biztosak” 3-3 százalékát tudhatja magáénak.

Érdemes azonban különbséget tenni az országgyűlési és az EP választások megítélése között: utóbbinál jóval alacsonyabb részvételre lehet számítani, így többet nyomnak a latban a mindenképpen szavazó „keménymagok”.


Amelyek a DK-t biztosan belövik Brüsszelbe, és a Momentum is átbukhat az ötszázalékos küszöbön. (Az MSZP és a Jobbik esetében ez nem kérdés, az LMP ebben a verzióban sem bejutó.)
A pártlogika viszont attól függetlenül működik, hogy belpolitikai vagy uniós meccsről van szó: az emberek majdnem háromnegyede ugyanis úgy szavaz, ahogy egy hazai választáson is tenné. (Persze számosan állították, hogy az adott formáció programja alapján voksolnak, de mint kiderült, az EP-választási elképzeléseket az emberek 56 százaléka is csak nagyjából ismeri, 32 százaléka pedig sehogy.)... 


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.