2019. május 6., hétfő

HA ORBÁN NEM AKAR SALVINI KIFUTÓFIÚJA LENNI, JOBBAN TESZI, HA KIBÉKÜL AZ EURÓPAI NÉPPÁRTTAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.05.05.



Mostanában diktátorok és populista pártvezérek előtt hajbókolnak a magyar kormány vezető politikusai, ami része a Fidesz uniós választási kampányának. Nem nehéz észrevenni, hogy a magyar kormányfő még rá is tesz egy lapáttal, amikor olyan figurák mellett pózol, Mint Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, minden populisták egyik legvitatottabb figurája. A közös szelfiken átszellemülten mosolygó Orbán Viktornak azonban komoly baja származhat ebből az újsütetű barátságból, ami nem csak abban mutatkozhat meg, hogy végleg kivágják a kereszténydemokraták európai pártcsaládjából, hanem abban is, hogy csak másodhegedűs lesz az európai populisták kamarazenekarában.

Megszokhattuk már azokat a teátrális mozdulatokat, átszellemült pillantásokat, megdicsőült lapockaveregetéseket, melyekkel Orbán Viktor a világ felé szeretné egyértelművé tenni, hogy az ő igazi közege olyan autokraták társasága, mint Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdoğan török elnök, vagy Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár. Az európai uniós populista vezetőkkel is meglehetősen bensőséges a viszonya a magyar kormányfőnek, ami különösen egyértelmű annak a Matteo Salvininek az esetében, aki a héten tett baráti látogatást Orbán Viktornál.

A jelenlegi olasz belügyminiszter – aki egyben az Északi Liga nevű meglehetősen szélsőséges koalíciós párt elnöke is – még a saját pártcsaládjában is páriává vált Orbánnál is elutasítottabb politikus az európai politikai palettán. Nem véletlen, hogy óva intették a magyar kormányfőt a Salvinivel való barátkozástól az Európai Néppárt meghatározó vezetői. Az olasz populisták karizmatikus vezetője szorosan együttműködik például a francia Nemzeti Fronttal és a holland Szabadságpárttal. Marine Le Pen és Geert Wilders barátjaként régen kiírta magát a szalonképes politikusok közösségéből, nyíltan rasszista kijelentései miatt pedig a jobbközép pártok sem vállalnak pártjával semmilyen közösséget...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.