2019. május 7., kedd

SZABAD SZEMMEL - BÚCSÚ A NÉPPÁRTTÓL - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.07.



Reuters/Standard
A CDU elnök asszonya arra számít, hogy a Fidesz kiválik a Néppártból. Kramp Karrenbauer utalt arra, hogy a keményen jobbos Orbán Viktor átkelt a Rubiconon, mert az utóbbi napokban mutatott magatartásával, a Salvinival lezajlott találkozóval egyértelműen jelezte: távozni kíván az EPP-ből. Hozzátette, hogy a magyar párt tagságát felfüggesztették, és a miniszterelnök már nem tud beleszólni a pártcsalád ügyeibe. Utalt továbbá arra, hogy a kérdést a konzervatívok bizonyosan napirendre tűzik az európai választás után. Mint mondta, Orbánt a felfüggesztéssel egyfajta próbára bocsátották, igyekeztek hidat építeni hozzá. Ám amit csinál, az mutatja, hogy tudatosan távolodik a kereszténydemokratáktól. A magyar politikus tegnap ismét elutasította a két nagy néppárt koalícióját, mondván, hogy mindkettő reménytelenül bevándorlásbarát. A szélsőséges AfD vezére örömmel fogadta a magyar döntést és a Fideszt pártja természetes szövetségesének nevezte. Viszont ha a Néppárt elveszti magyar tagját, az azt jelenti, hogy a frakció meggyengül a következő Európai Parlamentben. Lehet, hogy még azt sem mondhatja meg, ki legyen a Bizottság következő elnöke.

Süddeutsche Zeitung
Sajnos, Orbán Viktortól pontosan azt lehetett várni, amit tegnap Budapesten mondott. Így értékelte az elhangzottakat a bajor CSU vezetője. Söder szerint aki hetente találkozik jobboldali populistákkal, az világos jelzést küld. Ezzel pedig elébe megy a Néppárt döntésének a Fidesz tagsága ügyében. A zöldek európai listavezetője úgy reagált, hogy a fejlemény blamázs Weber, illetve az EPP szempontjából. A Giegold azt mondta: kudarcot vallott a remény a Bizottság elnöki posztjának várományosa részéről, mármint hogy elhatárolódjon a kormányfőtől, ám azért bebiztosítsa magának a fideszes Európa-képviselők támogatását, továbbá a pártcsaládban tartsa a magyarokat. Sürgette, hogy a konzervatívok vessenek véget a hatalompolitikai taktikázásnak. Kijelentette: a magyar párt kizárását nem lehet elkerülni, mint ahogy a szociáldemokratáknak is meg kell válniuk korrupt román tagpártjuktól. Orbán nem árulta el, hogy kit látna szívesen a Bizottság élén, és arról sem nyilatkozott, hogy átlépne-e az új frakcióba, amelyben várhatóan helyet kell az FPÖ, a Liga, és Le Pen pártja.

Politico
A Néppárt szóvivője arra emlékeztetett, miután Orbán szembefordult Weberrel, hogy nem ez volna az első alkalom, amikor valaki a Fidesz szavazatai nélkül lesz a Bizottság elnöke, hiszen ugyanez volt a helyzet 5 éve Junckerrel is. Ugyanakkor a magyar párt kizárását támogató finn Nemzeti Koalíció Pártjának egyik EP-képviselője a magyar lépés hallatán azt mondta: az igazolja, hogy helyes volt a felfüggesztésről szóló döntés, de ha magyar fél menni akar, hát, akkor csak menjen isten hírével. Szerinte igazából Webernek még jól is jön ez a fejlemény a kampányban, mert csökken az Orbán miatt ránehezedő nyomás. Az viszont bizonyosan gondot okoz az elnökjelölt csapatában, hogy a magyar miniszterelnök azt közölte: ő maga most megfelelő utódról igyekszik gondoskodni Weber helyett.
Die Presse
Egyre közelebb kerül a szakítás a Néppárttal, miután a Strache-látogatás alkalmából Orbán Viktor újból megsértette Webert. Illetve nem lehet tudni, hogy most akkor bekövetkezett-e a törés, amitől a kereszténydemokraták félnek, ám amire a jobboldali populisták annál inkább vágynak, avagy csupán újabb taktikai manővert láttunk. Mindenesetre nem egészen 3 héttel az EP-választás előtt a házigazda látványosan megvonta bizalmát a bajor politikustól. Amúgy a magyar vezető nagyon is otthon van, ha valakit inzultálni kell: négy éve Juncker megválasztását is ellenezte. Ezúttal félretolta saját pártcsaládjának figyelmeztetését, noha a CDU elnöke még adott neki egy utolsó lehetőséget. Orbán egyre nyíltabban kokettál azzal, hogy lepaktáljon a Salvini és Strache fémjelezte szövetséggel, ami veszélyes játék. Egyébiránt az osztrák vendégnek ugyan ezúttal nem járt olyan fényes fogadtatás, mint az olasz pártvezetőnek – nem vitték el a déli határhoz -, de azért nem volt hiány a neki címzett bókokból és az ilyen gesztusokkal ő sem maradt adós...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.