2019. május 28., kedd

HIÁBA KÉRDEZIK, TOVÁBBRA IS TITKOLNÁ A KORMÁNY, MENNYIT FIZETETT A KÖTVÉNYESEKNEK

NAPI.HU
Szerző: HERMAN BERNADETT
2019.05.28.


Továbbra is titkolja az állam, mennyit fizetett azoknak a zömmel offshore cégeknek, amelyek részt vettek az úgynevezett letelepedési kötvények értékesítésében. Idén 445 millió eurónyi kötvény jár le, vagyis decemberben 145 milliárd forintot kell visszafizetnie a magyar államnak.

Válasz helyett mellébeszélt Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor a letelepedési kötvényről kérdezték.

Mellár Tamás párbeszédes képviselő azon írásbeli kérdésére, miszerint mekkora összeget és hány darab lejárt futamidejű letelepedési államkötvény után fizetett eddig vissza az állam, a címzett Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Tállai András parlamenti államtitkár kitérő választ adott.

A miniszterhelyettes válaszában azt írta, miután a magyar állampapírok a hitelminősítőknél befektetésre ajánlott kategóriába kerültek, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, lezárja a letelepedési kötvények értékesítését, és a piacról, valamint a lakosságtól von be inkább forrásokat az állam finanszírozására.

A párbeszédes képviselő ezekre a kérdésekre próbált választ kapni:

- Mekkora hozammal növelt összeget fizettek vissza ezidáig az úgynevezett letelepedési kötvények után?

- Ebből az összegből mekkora értékű a hozam összege?

- 2019-ben és a további esztendőkben mekkora összeget kell visszafizetni éves szinten?
- A kibocsátott letelepedési kötvények után befolyt összeg mekkora hányadát jelentette a 2012. évi mértékének?

Dugdossák, de ott van

Az ÁKK honlapján nehezen, de meg lehet találni azt a táblázatot, amely tartalmazza a letelepedési kötvények adatait is. Ebből kiderül, hogy az idén és a következő években mekkora állomány jár le, a tavaly lejárt állományt azonban már nem tartalmazza az adatsor. A kötvények lejártakor az állam a közvetítő cégeknek fizeti ki a névértéket - ezek diszkont kötvények, vagyis a futamidő elején a névértéknél alacsonyabb áron vásárolhatják meg a befektetők. A közvetítő cégek adják végül vissza a lejárt kötvények árát a vásárlóknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.