2019. május 7., kedd

ÍGY SZÍVATJA AZ ÁLLAM A KISVÁLLALKOZÁSOKAT - EGY CSOMÓ FELESLEGES BANKKÖLTSÉG TERHELHETI A CÉGEKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző Az Én Pénzem
2019.05.07.


A cégek havonta 5-7 utalást kénytelenek indítani különböző adóhatósági számlákra, ami a tízszeresére növeli a banknak fizetendő átutalási jutalékot ahhoz képest, ami egy valódi egyszerűsítés esetén lenne. Mint egy bank megállapította: a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos.

Miközben a hazai kisvállalkozások összességében fejlődnek, árbevételük meghatározó részét továbbra is közterhekre fordítják – mutatta ki a CIB. Mint a bank megállapította: egy 400 ezer forint alatti forgalmú magyar mikrovállalkozás átlagosan minden negyedik forintját közterhekre fordítja. A piaci adatok szerint pedig a közterhek aránya a cégek méretével fordítottan arányos, 4 millió forintos pénzforgalom fölött már csak minden tízedik forintból válik adóforint.

A CIB a Partner Start számlacsomagját olyan vállalkozásoknak ajánlja, amelyek kimenő számlaforgalma havonta átlagosan 400 ezer forint vagy ennél kisebb összeg, valamint havonta jellemzően kevesebb, mint 5 átutalást indítanak. A gond csak az, hogy az adóhatóságnak még a kisebb cégek (kivéve persze a katásokat, de akik bármilyen termeléssel foglalkoznak, azoknak nem járható út a kisadózók tételes adója) is havonta 5-7 utalást kényszerülnek teljesíteni. A bank is megállapította, hogy kisvállalkozói ügyfeleik leginkább a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) utalnak.

Olvasóink többször megosztottak velünk olyan céges kimutatást, amiből kiderült: a havi több ezer forintos díj legfeljebb néhány százra olvadna, ha nem kellene minden tételt külön utalni. Pedig elég lenne egyetlen adóhatósági számla is. A „söralátétes” adóbevallás és a számtalan beígért bürokráciacsökkentési intézkedés között igazán szerét ejthették volna a kisebb cégeket érintő egyszerűsítésre. Különösen például azért, mert bár minden a NAV-nál fut össze, jelzések szerint a mai napig előfordul, hogy adóhiány miatt büntetnek, miközben egy másik adónemnél jókora túlfizetés van. (Ezt csak külön kérésre vezetik össze.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.