2019. május 22., szerda

KIBORULT A BILI: MÁR MINDENKI LÁTHATJA, HOGYAN MŰKÖDIK AZ ORBÁN-RENDSZER

HVG ONLINE
Szerző: WINDISCH JUDIT
2019.05.22.


Orbán Viktor kedélyesen elvicceli a Strache-botrányt, a médiája pedig addig lúgozza a sztorit, hogy a volt osztrák alkancellár a végén már nem áruló, hanem áldozat lesz. Heinz-Christian Strache pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is ezzel játszik, miközben próbálja személyes baklövésként beállítani a történteket, csak kérdés, milyen sikerrel. A nyugat-európai társadalmak számára a Strache-botránnyal lett igazán világos, milyen logikai modell szerint működnek a szélsőjobboldali pártok – mondja hvg.hu-nak Bíró-Nagy András elemző.

"Holnap Ausztria lángolni fog"

– ezekkel a szavakkal fogadta műsorának egyik vendégét csütörtökön, egy nappal az osztrák kormányválságot előidéző ibizai videó nyilvánosságra kerülése előtt Jan Böhmermann. Az ismert német komikus nem először tett furcsa megjegyzéseket: már áprilisban is volt egy mostanra új értelmet nyert kijelentése arról, hogy nem tud menni az osztrák sajtódíj átadására, mert Ibizán, egy orosz oligarchavillában FPÖ-sökkel és üzletemberekkel redbullozgat majd beszívva.

Ha ez nem lenne elég, ő osztotta meg Twitter-oldalán azt a "Do they know it's Europe?", azaz "Vajon tudják, hogy ez Európa?" nevű honlapot is, melyen egyelőre csak egy visszaszámláló látszik, és amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a weboldal szerkesztéséhez használt kódban elrejtették az Ibiza szót is. A komikusról egyébként vannak, akik úgy tartják, egy politikai aktivista csoport részeként köze lehet a videóhoz, ám az is elképzelhető, szimplán csak arról van szó, látta a felvételt, és ennyi megjegyzést megengedhetett magának. A botrány viszont a jelek szerint még egyáltalán nem ért véget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.