2019. május 7., kedd

KISZIVÁROGTATTÁK A BANKCSŐDÖT, A RENDŐRSÉG MÉGSEM VIZSGÁLJA

INDEX
Szerző: E.F.
2019.05.07. 


Márciusban elindult az NHB végelszámolása, a csődbe ment bankban több tízmilliárd forintnyi ügyfélvagyon ragadt bent. A tudomásunkra jutott, hogy az MNB-engedély visszavonása előtt a felügyelet egyik munkatársa szólt egy ismerősének, hogy vegye ki gyorsan a pénzét a bankból. Az ügyben feljelentés is történt, de a rendőrség nem látta indokoltnak, hogy nyomozást indítson.

Több hónapos haláltusa után tavasszal a jegybank véget vetett Szemerey Tamás bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB) pályafutásának. Matolcsy György unokatestvérének pénzintézetének likviditási problémáiról a pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) korlátozó intézkedései nyomán már tavaly év vége óta lehetett tudni, de az utolsó szót csak március 14-én mondta ki az ügyében a felügyelet.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 3,9 milliárd forint összegben kártalanította a 756 betétest, de így is bent ragadt összesen 19,2 milliárd forint a bedőlt bankban. Ez az összeg 9 magánszemélyhez és 49 vállalati betéteshez tartozott, vagyis több tucat ügyfél bukhat jókora összeget az NHB összeomlásán, nem beszélve a piaci alapon működő versenytársakról, akik az OBA-t finanszírozzák, és a közvetve érintett adófizetőkről.

Az MNB által elrendelt kifizetési korlátozás az NHB esetében december 18-ától élt, és azzal járt, hogy az ügyfelek 30 napon belül maximum 7 millió forintot vehettek ki a bankból. A határozatot kétszer meghosszabbították ugyanezekkel a feltételekkel, vagyis ha valakinek sok pénze volt bent, az összesen 21 millió forint értékben vehetett ki belőle az első rendelkezéstől az engedély visszavonásáig. Illetve ott voltak még azok az ügyfelek is, akik befektetési szolgáltatást vettek igénybe a banktól, vagyis az NHB bróker üzletágához tartoztak, rájuk nem vonatkozott ilyen típusú korlátozás, a csőd bekövetkeztéig kivehették az eszközeiket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.