2019. május 16., csütörtök

MEGINTETTE ORBÁNT A NÉMET BIZTOS, ÉS AZ ÚJ MERCEDES-GYÁRAT EMLEGETI - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN.

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.05.16.


Épp új gyárat készül felhúzni az egyik legnagyobb német autógyártó Magyarországon, de több más nyugati cégnek is jelentős szerepe van a magyar gazdaságban. De. Ha Orbán Viktor miniszterelnök komolyan gondolja, és csatlakozik az európai szélsőjobbhoz, az hatással lesz a nyugati befektetők viselkedésére – erről beszélt Günther Oettinger uniós biztos egy német lapnak. Az amerikai Rolling Stone pedig Autokraták tavaszi virágzása címmel közölt cikket Orbán washingtoni látogatásáról. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Ha Orbán a szélsőjobb irányába kisodródik az uniós választások során, az eltávolítja a német befektetőket Magyarországtól – állította Günther Oettinger, az Európai Unió költségvetési biztosa a Reinische Postnak adott interjúban, amit a Der Standardtól kezdve számos mértékadó német nyelvű lap átvett. S erre épp akkor kerülhet sor, amikor a Mercedes Benz épp jelentős magyarországi gyártásbővítésre készül és más német, illetve francia ipari befektetők is mélyen beágyazódtak a magyar iparba.

Ugyanakkor Oettinger reméli, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő csak játékot űz a populizmusból, nem fog csatlakozni se Salvini, se Le Pen mozgalmához. Amúgy is kevés a hasonlóság köztük, Le Pen szét akarja verni az Uniót, Orbánnak azonban szüksége van az uniós piacra. Arra utaló jelek vannak, hogy Orbán Európa-párti bizottsági elnököt akar látni vezető poszton, ami egyben azt is jelzi, hogy Európa közepén jelölte ki magának a helyet. Másrészről Oettinger úgy véli, hogy az Európai Unió védelmet nyújt Trump elnökségével szemben. Ha mégiscsak bevezet Trump büntetővámokat, akkor a németek vissza fognak vágni, s majd azon veszi magát észre Trump, hogy kiszorult egy 510 milliós piacról. Jobb, ha háromszor átgondolja Trump mit tesz, mert a németek egyedül is meg fogják állni a helyüket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.