2019. május 11., szombat

MIÉRT GYŰLÖLI A FIDESZ A FÁKAT?


MÉRCE
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2019.05.10.


A madarak és fák napján szembe kell néznünk a ténnyel: Magyarországon jelenleg a klímaváltozás mellett a legnagyobb veszélyt a fákra a Fidesz jelenti.

Három hír erről a hétről: Pécsett 15 fát akarnak kivágni az uniós pénzből bővülő Cella Septichora látogatóközpontjának bővítésénél. Kőbányán, az Újhegyi lakótelepen tömegével vágják ki az egészséges fákat parkolóépítés miatt, pedig a fideszes polgármester korábban megígérte, hogy ilyen nem lesz. A Bükkben a Tar-kőnél tarra vágtak egy hektárnyi 180 éves erdőt.

Ez csak három hír ezen a héten. Évente százas nagyságrendben történnek hasonló esetek
, ahol a hatalom, vagy helyi képviselői, vagy az előbbiek jóváhagyásával „magán” beruházók fákat, erdőket irtanak ki. Mindannyian hallottunk a Kossuth téri fák elpusztításáról, a Városliget beépítéséről, a Római part felett lebegő fenyegetésről, vagy a természetpusztítás tucatnyi esetéről a Balaton körül. Sajnos túl hosszú lenne a cikk, ha mindet fel akarnám sorolni.

Joggal merül fel a kérdés: mi folyik ebben az országban? Miért gyűlöli a fideszes hatalom a fákat?

A válasz sokrétű, több mintázat is megfigyelhető. Ám ha a mélyére ásunk, akkor az látszik, hogy közös tőről fakadnak. Ez pedig az, hogy
a Fidesz számára az élet, az élő rendszer nem önérték.

Ezért ha gazdasági vagy politikai hasznot remél valamilyen beruházástól vagy tevékenységtől, akkor szívfájdalom nélkül pusztítja el az egyébként egyre fontosabbá váló természetet. A pusztítás ezen kultúrája pedig mélyen gyökerezik a kialakuló pártállamban.

Nem a fideszes hatalom az egyetlen, amelyik mostohán bánik az élő rendszerekkel. Nagyberuházások miatti természetpusztítás, fakivágások máshol is előfordulnak. A kapitalizmus eleve nullára értékeli a természetet, mindennek csak a használati értékét nézi, és azt vallja, hogy minden helyettesíthető, megvehető, átváltható pénzre.

A fideszes hatalomtól mindez csak azért tűnik furcsának, mert szeretné azt elhitetni magáról, hogy valamiféle értékek mentén működik – holott az egyetlen érték, amit vall, az a haszonelvűség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.