2019. május 21., kedd

MOST AKKOR DOBJAM KI A HUAWEI TELEFONOMAT?

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2019.05.20.


Minden korábbinál keményebb az amerikai-kínai kereskedelmi háború: Donald Trump feketelistája miatt a Google a jövőben nem működik együtt a kínai Huawei-jel bizonyos licencek ügyében, így a kínai céget gyakorlatilag elvágják az Android fontos szolgáltatásaitól. De mit jelent ezt a gyakorlatban egy átlagos felhasználó számára?

Mi történt?

Donald Trump amerikai elnök szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. A jogszabály széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára. A tiltólistára került cégeknek (köztük a Huaweinek) csak külön kormányzati engedéllyel szállítható amerikai technológia, legyen szó akár hardverről, akár szoftverről. A Google ennek a rendeletnek tett eleget, azaz nem saját maga határozott úgy, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel.

Mit jelent ez a korlátozás?

A mobiltelefonokon szemünk előtt megjelenő Android több szoftveres rétegből tevődik össze. Ezek közé tartozik
- a kezelőfelület, amin a felhasználók végrehajtják az interakciókat. A Huawei mobiljain a cég saját Emotion UI (EMUI) dizájnját használja, a Honor telefonokon pedig a Magic UI-t.
- A Google saját szolgáltatásai, például a Google Play áruház, és a Google appok (Gmail, YouTube, a kereső, a térkép).
- Maga az Android operációs rendszer.
- A rendszerszoftver, ami vezérli a telefon különféle alkatrészeit.

Az Android egy nyílt forráskódú, bárki által ingyen használt platform az Android Open Source Project (AOSP) alatt, de ez egy eléggé fapados, csupasz verzió. Erre épülnek rá a licencköteles szolgáltatások, amelyeket már a Google szabályoz.

A Huaweinek a későbbiekben az Android-frissítések mellett nem lesz hozzáférése a Google Play szolgáltatásokhoz és a Google Play Protecthez. Előbbi alapvető feltétele az olyan fontos Google-appokhoz való hozzáférésnek, mint a Gmail, a YouTube vagy a térkép. Az appok biztonságáért felelős szolgáltatásról is le kell mondania. Lényegében pont azok a részek nem lesznek elérhetők a kínai gyártó jövőben megjelenő telefonjain, amik az operációs rendszer lényegét jelentik. Éppen ezért nincs sok értelme a szabadon elérhető csupasz Androidnak.

A Google döntése értelmében a Huaweinek a jövőben más külsős appboltra, vagy a sajátjára kéne támaszkodnia, de a kínálat ott szűkösebb, hiszen a fejlesztők nem mind teszik elérhetővé az alkalmazásaikat a Google Play Store-on kívül, így jelentősen leszűkülnek a lehetőségek.

Ott van továbbá az eszközök támogatottságának kérdése, amivel kapcsolatban még nincsenek egyértelmű válaszok. A licencjogok megvonásával a Huawei csak az Android csupasz változatát használhatja, és az abba bekerülő frissítéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.