2019. május 15., szerda

NESZE SEMMI – AJÁNLÓ A 168 ÓRA 2019. MÁJUS 16-I SZÁMÁBÓL

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.05.15.


Orbán Viktor nagy álma teljesült: a legutóbbi amerikai elnökválasztás óta remélt találkozója most végre megvalósult, fogadta Donald Trump. Ráadásul a megbeszélés számára a lehető legjobbkor, a politikailag és gazdaságilag is kulcsfontosságú európai parlamenti választások hajrájában jött. Ennek megfelelően már most látszik: amit belpolitikailag ebből a diplomáciailag meglehetősen röpke ideig tartó eseményből Orbán Viktor kihozhat, azt ki is hozza.

Az állam nem hisz Istenben

A Fidesz egyre távolabb sodródik a Néppárttól, de a végső szakítást mindkét fél halogatja: az EP-választások eredményétől teszik függővé. Orbán Viktor kihátrált Manfred Weber csúcsjelölt mögül, alkalmatlannak nevezve őt arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen. A válasz nem sokáig késett, Joseph Daul, a kereszténydemokrata pártszövetség elnöke kijelentette: ha Orbán Viktor tovább becsmérli az Európai Uniót, akkor a Néppárt kidobja, vagy ő maga lép ki. Ebben a kiélezett helyzetben adott interjút a 168 Órának Szájer József, aki a Fidesz tagságának felfüggesztése ellenére továbbra is a Néppárt jogalkotásért felelős alelnöke. Szájer a napokban mutatta be Ne bántsd a magyart! című könyvét, amelyben javaslatokat tesz az unió reformjára. Aki kérdez: Barát József.

Nesze semmi


Orbán Viktor nagy álma teljesült: a legutóbbi amerikai elnökválasztás óta remélt találkozója most végre megvalósult, fogadta Donald Trump. Ráadásul a megbeszélés számára a lehető legjobbkor, a politikailag és gazdaságilag is kulcsfontosságú európai parlamenti választások hajrájában jött. Ennek megfelelően már most látszik: amit belpolitikailag ebből a diplomáciailag meglehetősen röpke ideig tartó eseményből Orbán Viktor kihozhat, azt ki is hozza. Annak ellenére is, hogy a találkozó még annál is kevesebb konkrétumot hozott, mint amennyit eredetileg vártak tőle: az udvarias vállveregetésen kívül nem volt semmilyen deklaráció, nem jelentettek be semmit, a részleteket valószínűleg majd a következő napok tárgyalásain véglegesítik. Igaz, ezek már nem ennyire magas szinten zajlanak, és az eredményekről valószínűleg csak jóval később értesülhet a nyilvánosság, már ha – és itt elsősorban a fegyvervásárlásra és a biztonsági kapcsolatokra vonatkozó tárgyalásokra utalunk – értesülhet egyáltalán. Mindenesetre a kormánypropaganda gőzerővel dolgozik: Orbán Viktor újra a nemzetközi eseményeket lényegesen befolyásoló személyiséggé duzzadt, s a Fidesz szerint önmagában a találkozó ténye cáfolja azt a balliberális oldalon sulykolt véleményt, hogy a magyar miniszterelnök diplomáciailag elszigetelődött volna. Összeállításunkban megpróbáljuk értelmezni az eseményeket, megvizsgáljuk, milyen gazdasági érdekek alakíthatják a magyar–amerikai viszonyt, ennek keretében megszólaltatjuk mások mellett az AmCham Hungary elnökét, s utánanézünk annak is, miről tárgyalt Washingtonban Márki-Zay Péter és Kész Zoltán.

Tanuljunk a múltból

Május 12-én töltötte be kilencvenedik évét Heller Ágnes, de már előtte elindult és utána is folytatódott a – ahogy ő mondta – „születésnap-cunami, az éjjel-nappal születésnap”, a felköszöntések és ünneplések hosszú sora. Ennek egyik állomásaként új kötet jelent meg a tavaszi könyvfesztiválra. Georg Hauptfeld 2018 augusztusában készített a filozófussal hosszú, német nyelvű önéletrajzi interjút, amely novemberben jelent meg, a Frankfurti Könyvvásárra. Ennek magyar fordítását adta most ki A véletlen értéke – Heller Ágnes életéről és koráról címmel a Noran kiadó. Heller Ágnest kérdeztük.

Éhezők viadala

Drámai búcsúközleményben jelentette be Bokros Lajos, hogy pártja, a MOMA (Modern Magyarországért Mozgalom) hatéves csöndes vegetálás után, március 15-én feloszlatta önmagát. A hír nem rázott meg tömegeket. A lépés látszólag merő önfeláldozás, a tanulságok elvszerű levonása: erre a politikára magyar földön ma nincs vevő. Ám valójában kényszer. Az a párt, amelyik zsinórban két választáson képtelen elindulni, képviselőjelöltet állítani, automatikusan a felszámolás sorsára jut. Mielőtt politikai nekrológba fognánk, szögezzük le, korántsem valószínű, hogy „a Csomag Atyja”, a Horn-kormány félelmes pénzügyminisztere politikai halott lenne. Ahogy maga a professzor írta: „sohasem tudni, feltámadunk-e”. Mert Bokrosban továbbra is tombol a politikai szenvedély. Buják Attila portréja.

Balra át?

Nyert a Spanyol Szocialista Munkáspárt a spanyol előrehozott országgyűlési választásokon. Utoljára 2008-ban fordult elő vele, hogy választást tudott nyerni. Mi ennek a tanulsága a magyar baloldalra nézve? Mi kellett ahhoz, hogy a parkolópályára került párt újra erőre kapjon? Bíró-Nagy Andrással, a Policy Solutions igazgatójával Herskovits Eszter járta körbe ezeket a kérdéseket.

Nem lettem szent

Nem érzem azt, hogy a színészi munkámban tetten érhető lenne, hogy egyébként ókatolikus püspök is vagyok – mondja a 168 Órának Széles Tamás színész, az egyik legismertebb magyar szinkronhang tulajdonosa, aki 2014 óta felszentelt ókatolikus püspökként egy keresztény gyülekezetet vezet Gyömrőn. Számára a püspökség nem hobbi, hanem egy másik hivatás. Szól arról is, hogy mi a baja a szexmániás jógaoktatókkal, van-e problémája a hithű muzulmán Szulejmánnal, beszél-e még csúnyán a színpadon, meg arról is, hogy mi a kezdőlapja az interneten, illetve miként vélekedik a politikáról és a japán popról. Cseri Péter interjúja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.