2019. május 15., szerda

VÁGÓ GÁBOR: HA NEM CSINÁLJUK KI A STATUS QUÓT, AKKOR A STATUS QUO CSINÁLJA KI A BOLYGÓT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.05.15.



Olcsóbbá kell tenni az almát, saját adókat kellene szednie az Európai Uniónak, mondja Vágó Gábor, az LMP listavezetője, akit zavar, hogy sokkal olcsóbb elrepülni Berlinbe, mint vonattal menni. Ma kezdődő sorozatunkban főleg olyan ügyekről kérdezzük a bejutásra esélyes pártok EP-választási listavezetőit, amelyek valóban az Európai Unióhoz kapcsolódnak.

Kezdjük a kötekedéssel: meglesz a két mandátum?

Dolgozunk rajta.

Bíznak is benne vagy csak dolgoznak rajta?

Persze, hogy bízunk benne, különben nem dolgoznánk rajta.

Nem tűnik annyira magabiztosnak, mint korábban, amikor azt mondta, hogy „jövünk föl, mint a talajvíz.

Pedig ez így van, az összes közvélemény-kutatás a növekedésünket méri. Kétségtelen, hogy a tíz százalék még messze van, de az LMP híres a kampányhajrájáról.

Akkor azt mondta, az erősödést az okozza, hogy az emberek tíz százalékának a klímaváltozás a legfontosabb ügye. Okkal feltételezzük, hogy ez a diplomás fiatalokra különösen igaz. Akkor mégis mi az oka annak, hogy közöttük nagyot gyengült az LMP? 2011-ben majdnem 20 százalékuk volt, most kevesebb mint fele annyi.

Ami ebben a kutatásban igazán szörnyű, az nem az egyes pártok támogatottsága, hanem az alacsony szavazási hajlandóság.

Van ezen az ötszázmilliós kontinensen körülbelül hétszáz olyan ember, akinek megdöbbentően nagy szava van abban, hogy félmilliárd ember hogyan él. Belpolitikai szempontból gyakran alulértékelik az EP-képviselők szerepét, miközben egyenként nagyobb hatalmuk van az Európai Parlamentben, mint a legtöbb tagállami parlament képviselőinek odahaza. Mit tudna ön csinálni ebben az EP-ben, amivel befolyásolná ötszázmillió ember életét?

Egyetértek, és pont a klímaváltozás ellen egész Európában az EP tudna a leghatékonyabban fellépni. Nálunk, a zöldeknél van egy világos cél és feladat, ezért nagyon szoros csapatmunka van, ez a legösszetartóbb politikai közösség, ez adja az erőnket. Az, hogy én személyesen mit tudok elérni, attól függ, nekem hol van a helyem a csapatban, csapatjátékos vagyok kosárlabdázóként is, és amire szükség van, azt a pozíciót játszom. A klímaváltozás elleni harcnak nem csak környezetvédelmi aspektusai vannak. Nem arról szól, hogy rakjunk minden gyár kéményére légszűrőt, ennél összetettebb a probléma és a megoldás is. Országgyűlési képviselőként is a költségvetési bizottságban voltam, és nagyon fontos, hogy legyen egy zöld költségvetés. Fontos, hogy az EU ne adjon olyan befektetésekre pénzt, amelyek a klímaváltozást erősítik.

Milyen konkrét fejlesztésekre ad most pénzt, amelyek erősítik a klímaváltozást?

Nézzük meg a magyar helyzetet: számos olyan ipari fejlesztés van, amelyek végülis hozzájárulnak a klímaváltozáshoz...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.