2019. május 13., hétfő

ÍGY FOLYIK TOVÁBB A KÖZPÉNZ MÉSZÁROS LŐRINCTŐL AZ ORBÁN CSALÁDHOZ


444.HU
Szerző: Direkt36
2019.05.13.


Orbán Viktor évek óta csak szerény megtakarításokról számol be a vagyonnyilatkozataiban. Eközben Mészáros Lőrinc, egykori gázszerelő és a miniszterelnök barátja, az ország, sőt a világ egyik leggazdagabb emberévé vált 381,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

A Direkt36 azonban feltárta, hogy Orbán családja több esetben is Mészáros Lőrinc cégein keresztül jutott közpénzhez. Ebben a videóban elmeséljük a részleteket:

Az Orbán család és a Mészáros-birodalom közötti üzleti kapcsolat legfrissebb bizonyítékát egy Fejér megyei településen, Kulcson találtuk. Az ország számos településéhez hasonlóan, Kulcson is Európai Uniós pénzből fejlesztik a csatornahálózatot. A munkák jelentős részét a Mészáros és Mészáros Kft. és az Euroaszfalt Kft. konzorciuma nyerte el: Észak- és Közép-Dunántúlon, valamint az észak-magyarországi régióban több mint 40 milliárd forint értékben kaptak megbízásokat.

Kulcs és a környező települések – Dunaújváros, Rácalmás, Pusztaszabolcs, Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély – csatornafejlesztése az előzetesen becsült értéknél harminc százalékkal drágábban, 5,8 milliárd forintból valósul meg. Ebből a pénzből jut Orbán Viktor édesapjának, idősebb Orbán Győzőnek a többségi tulajdonában álló bányacéghez, a Dolomit Kft.-hoz is.

Március végén a kulcsi csatornaépítés területén ugyanis több olyan betonelemet (aknaszűkítőket és aknagyűrűket) láttunk, amelyeken a gánti Dolomit Kft. neve szerepelt. A megkeresésünkre nem reagált sem a Dolomit Kft., sem a munkálatok fővállalkozói, így azt nem sikerült megtudni, hogy Orbán apjának cége pontosan mennyi terméket, milyen értékben, és mely települések csatornázásához szállít. A beruházásokért felelős állami vállalat érdemi választ nem küldött a cikk megjelenéséig.

Korábban egy cikksorozatban számoltunk be arról, hogyan jutnak állami projekteken keresztül közpénzhez az Orbán család cégei. Ezek többek közt olyan beruházások voltak, amelyeket Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cégek és üzleti partnereik nyertek el közbeszerzéseken.

Például egy budapesti csatornázási munkához a Mészáros és Mészáros Kft. kizárólag a Dolomit Kft.-től rendelt aknaelemeket és murvát. Egy másik Mészáros-cég, az R-Kord részvételével zajló hatalmas dél-balatoni vasútfelújításon pedig alvállalkozóként vett részt a Nehéz Kő Kft., az Orbán család szállítmányozással foglalkozó cége...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.