2019. május 14., kedd

„ORBÁN SZINTE MINDENT MEGKAPOTT A FEHÉR HÁZTÓL, AMIT POLITIKAILAG REMÉLHETETT”

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.14.


A várttal ellentétben bejelentések nélkül ért véget Donald Trump és Orbán Viktor találkozója, és látszólag a konfliktusok is elmaradtak Washingtonban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felszín mögött ne maradtak volna meg az aggodalmak a magyar jogállamisággal és demokráciával kapcsolatban.

Ha a Fideszen múlna, dicsérő szavakon kívül valószínűleg nem lehetne mást hallani Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozójáról. A magyar kormánypárt Facebook-oldalán legalábbis öt egyszerű tételmondatban foglalták össze a két politikus megbeszélésének lényegét: idézték Trumptól, hogy Orbán jó munkát végzett, biztonságban tartotta országát, védi a kereszténységet, sok jó dolgot tett az emberekkel és a bevándorlás tekintetében, Európának pedig azért vannak problémái, mert másképp tett, mint Orbán.

Nyilvánvaló azonban, hogy Orbán amerikai útja a háttérben ennél sokkal árnyaltabb volt, és a kritikák is megmaradhattak. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója, Tóth Csaba úgy látja: a magyar kormány szempontjából fontosabb, hogy ez a 15 perces négyszemközti találkozó létrejött, mint az, ami ott elhangzott. A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter pedig azt mondja, hiába volt ez a rövidsége alapján egy protokolláris esemény, Orbán könnyen eladhatja belpolitikai sikerként.

Azért érdemes mindezt a helyén kezelni: a régióból ugyanis utolsóként Orbán kapott időpontot az amerikai elnötől – az, hogy a lengyel miniszterelnököt a gyakorlatban beelőzte, nem rajta múlt, Varsó ugyanis lemondta az elmúlt hónapra tervezett találkozót. A találkozó ténye ettől még fontos, és önmagában is bizonyos fordulatot jelent, hiszen az előző két elnökkel ellentétben Trump végre fogadta Orbánt – tette hozzá Krekó.

Tóth Csaba is megjegyezte, a menekültellenesség mint közös ideológiai alapon túl semmilyen konkrétum nem hangzott el, Trump pedig ugyanúgy közös alapokról beszélt a cseh és a szlovák miniszterelnökkel folytatott találkozó után is. Vagyis, „Trumpnak e tekintetben Orbán nem különleges vezető, hanem az utolsó a visegrádi sorban.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.