2019. május 22., szerda

ORBÁNÉK ALKUDOZNAK, MERT TÉTELESEN NEM TUDNAK CÁFOLNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.22.


„Brüsszel már nem csak visszatartani akarja a támogatások folyósításának egy részét a közbeszerzések hiányosságai miatt, hanem vissza is akarja venni, ráadásul már 25 százalékos arányban” – mutatott rá Hadházy Ákos a fideszes korrupció ellen évek óta ádáz harcot folytató független országgyűlési képviselő. A 24.hu írta meg, hogy kedd óta Brüsszelben alkudozik egy kormányzati küldöttség, amely el szeretné érni, hogy átlagosan csak 10 százalékos legyen ez a büntetés. Már az is azt jelentené, hogy 400 milliárd forintot vonnának meg Magyarországtól, de ha Brüsszel ragaszkodik a Hadházy által emlegetett 25 százalékos forrásmegvonáshoz, akkor ezer milliárd forintos kár is érheti az országot.

„Brüsszel évek óta folyamatosan jelzi a magyar kormánynak a közbeszerzésekkel kapcsolatos kifogásait, az adminisztráció tele van arra vonatkozó bizonyítékkal, hogy komoly hiányosságok vannak a kifizetések ellenőrzésével, s nyomásgyakorlásként rendre lassítja is a kifizetéseket, de végül mindig elutalja a visszatartott összegeket is, ám most még komolyabbra fordult a helyzet” – szögezte le a Hírklikk megkeresésére Hadházy Ákos. Most már a támogatások egy – s nem is kis – részének a visszavétele fenyeget, mivel „a magyarországi közbeszerzések nagyon nagy százalékával vannak problémái Brüsszelnek”.

Milyen forgatókönyvek léteznek ilyen esetekre? – kérdeztük a szakértőt, aki két ilyet lát. Az első, hogy a kormány egyenként megvitatja a szóban forgó konkrét ügyeket, bizonyítva, hogy a vádak nem állják meg a helyüket. Ha azonban Orbánék reménytelennek gondolják a brüsszeli vádak tételes megcáfolását, akkor nekiállnak alkudozni. „Most pontosan ez történik” – mondja Hadházy. Csak éppen a tét még a korábbinál is nagyobb, mivel az eddigi 10 százalékos forrásmegvonás helyett már 25 százalékosat akarnak kivetni büntetésként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.