2019. május 28., kedd

ROSSZ CSATÁBA INDULTAK ORBÁNÉK ELLENFELEI

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.05.28.



Nem látszik olyan jobboldali nacionalista tömb az új összetételű EP-ben, amilyenről Steve Bannon álmodott, még ha erősödtek is a populisták. Az unió barátai nem a megfelelő csatába indultak, és bár a választások után vállon veregethetik magukat, ez kevés lesz, mert az EU legégetőbb kérdéseire hiányoznak a válaszok – erről ír a Neue Zürcher Zeitung.

A tekintélyes svájci Neue Zürcher Zeitung szerint a mostani, sorsdöntőnek kikiáltott európai parlamenti választás során Európa elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy irányt szabjon a valóban fontos kérdések megválaszolásának.


Kommentárjában Peter Rásonyi emlékeztet arra, hogy Manfred Weber, aki a Néppárt jelöltje az európai bizottsági elnöki posztra, sorsdöntőnek nevezte a választást, Frans Timmermans szociáldemokratta csúcsjelölt „az Európa lelkéért vívott harcról” beszélt, a jobbos nacionalista pártok önjelölt tanácsadója, Steve Bannon pedig a sztálingrádi csatához hasonlította az erőpróbát.

A kommentátor azonban úgy látja, teljesen szükségtelen volt, hogy a választás során a jobboldali nacionalista euroszkeptikusokra összpontosítottak, ennél sokkal fontosabb lenne azt tudni, merre kívánja mozdítani az uniót az új összetételű parlament.
Nincs sehol a megálmodott blokk

A zürichi lap a választás után megállapítja, a helyzet sokkal kevésbé drámai, mint ahogy azt előre lefestették. Igen, a jobboldali euroszkeptikusok – akik közé a magyar kormánypártokat is sorolja – erősödtek néhány országban, így mindenekelőtt Franciaországban, Olaszországban és Németországban, de nem látszik olyan jobboldali nacionalista blokkoló tömb az Európai Parlamentben, amilyenről Bannon álmodott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.