2019. május 28., kedd

MACRON PÁRTJA RAGASZKODIK AHHOZ, HOGY KIRAKJÁK A FIDESZT AZ EPP-BŐL - CSAK EZ ESETBEN HAJLANDÓAN TÁRGYALNI BÁRMIFÉLE SZÖVETSÉGRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.28.


A francia elnök pártja ragaszkodik ahhoz, hogy az EPP rakja ki a Fideszt, az En Marche és az általa dominált liberális képviselői csoport csak ez esetben hajlandó tárgyalni bármiféle szövetségről – derül ki a Reuters cikkéből. 

Ezt a Macron vezette párt választási listájának 2. legfontosabb szereplője közölte. A Saxo Bank párizsi közgazdásza pedig azt várja, hogy Macronnak meg kell küzdenie Orbánnal az európai reformokért. 

Ugyanakkor a CDU-CSU gyengébben szerepelt, mint korábban, így a francia elnök minimum meg tudja akadályozni Weber megválasztását a Bizottság élére. Pártja megerősítette, hogy teljesen alkalmatlannak tartják a politikust a tisztségre. Renzi volt olasz kormányfő hozzátette: akár tetszik, akár nem, a következő időszakban Macron lesz a királycsináló. A szocialista portugál miniszterelnök rokonszenvét nyilvánította a francia vezető EU-elképzelései iránt. Macron már vasárnap este felhívta a kancellárt, hogy tárgyalni akar vele és más uniós vezetőkkel a mai csúcs előtt. 

Verhofstadt, a liberális frakció vezetője kijelentette, hogy az államfő igazából győzelmet aratott odahaza, hiába beszél bárki vereségről. Macron egójára ugyan nem hat jól, hogy csak a kiábrándító 2. helyet szerezte meg a választáson, ám most megkezdi harcát, mert növelni kívánja befolyását Brüsszelben és számára igencsak kedvező, hogy ehhez immár egy egész pártcsaládra támaszkodhat. Az Európai Külkapcsolati Tanács egyik kutatója szerint akár még a mérleg nyelve is lehet belőle, hiszen a legerősebb pártot képviseli a liberális frakcióban. Merkel lassan távozik a színről és az államfő szívesen átveszi tőle az európai terv nem hivatalos vezetőjének tisztét. És az ALDE nélkül nem lehet döntésképes koalíciót létesíteni Strasbourgban. Pont ezért bizakodóak Macron tanácsadói, miután Le Pen csupán 1 %-kal verte meg az En Marche-t, holott a törvényhozási időszak félidejében általában sokkal nagyobb szokott lenni a különbség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.