2019. május 1., szerda

SIRALMAS A HELYZET A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYBEN - ELKESERÍTŐ SZÁMOKRA BUKKANTUNK

PORTFOLIO
Szerző: CSIKI GERGELY, HORNYÁK JÓZSEF
2019.04.30.


Nincs vége a magyar bérrobbanásnak a magyar gazdaságban - írtuk kedd reggeli cikkünkben a februári kereseti adatokról. Kivéve két ágazatban - tehetjük hozzá azonnal. Az egészségügyi ágazatban ugyanis egy év alatt csupán 2,2%-kal emelkedtek a bérek, ami még az éves inflációtól is elmaradt, de az oktatásban sem sokkal jobb a helyzet.

Az országos KSH-adatok szerint februárban még tovább gyorsult a keresetek növekedése: az előző évhez képest 12,1%-kal voltak magasabbak. A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése és a munkaerőhiány továbbra is magasan tartja a béremelkedés ütemét - írtuk korábbi cikkünkben. Az átlagkereset februárban 345 900 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 356 600 forinton alakult. A vállalati szférában 356 900 forint volt a bruttó átlagkereset, míg a költségvetési szektorban 324 600 forinton alakult.

Ha az ágazati bontásban rendelkezésre álló részletes adatokat is megvizsgáljuk, azonnal szembetűnik két adat. A humánegészségügyi ellátásban, valamint az oktatásban dolgozók bérének éves emelkedési üteme...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.