2019. május 31., péntek

SZABAD SZEMMEL – SOKAKNAK CSÍPTE A SZEMÉT, HOGY ORBÁN SZÉLSŐSÉGESEKKEL KOKETTÁL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.31.



Politico 

A populistákat támadta az ENSZ főtitkára, amikor Aachenben beszédet mondott a Nagy Károly-díj átvételekor. Guterres kiemelte, hogy egyetlen állam sem képes egymaga szembeszállni korunk kihívásaival. Ám sajnálatos módon az emberi jogok háttérbe szorulnak a nacionalista programokkal szemben. Sokan befelé fordulnak, egy olyan aranykor felé, amely valószínűleg sosem létezett – hangsúlyozta, a populistákra, vallási szélsőségesekre és nacionalistákra utalva. A korábbi portugál miniszterelnök aláhúzta, hogy az EU-nak nincs alternatívája. Mert erős Európára van szükség, ha multilaterális világrendet akarunk, és ha szeretnénk elkerülni, hogy új formában kiújuljon a hidegháború. Ám ha kudarcot vallana az unió, az egyben annak a világnak a fiaskója volna, amelyben érvényesülhet a jogállam – fűzte hozzá. Arra hívott fel, hogy a földrész birkózzon meg az olyan feladatokkal, mint a migráció és a klímaváltozás. Mint mondta, túl gyakran feledésbe merül, hogy a világszervezet Menekültügyi Egyezménye 1951-ben azért született, hogy segítsen mindazon millióknak, akik földönfutóvá váltak Európában. Egyben szolidaritásra szólított fel napjaink migránsai kapcsán. Úgy fogalmazott, hogy csakis összefogással lehet orvosolni a tömeges emberáradat okait, megvédeni a menedékkérők jogait és méltóságát.

Reuters 

A magyar kormány váratlanul meghatározatlan időre felfüggesztette az adminisztratív bíróságok bevezetését, vagyis visszalépett egy olyan kérdésben, amely aggályokat vetett fel az igazságszolgáltatás függetlensége kapcsán és vörös posztó volt Brüsszel szemében. Gulyás Gergely el is ismerte, hogy a lépés hátterében a kedvezőtlen nemzetközi reakció áll, bár azt állította, hogy nincs kapcsolat a döntés és a párt EPP-tagsága között. Ezzel együtt úgy vélte, hogy a visszakozás kedvezően hat Magyarország helyzetére az unióban. Az EU úgy véli, hogy Orbán Viktor egyes reformjai a jogállamot és a demokráciát fenyegetik. A magyar fél tett egy másik nyilvánvaló gesztust is az európai szövetségesek megbékítésére: most először, de szinte teljesen kizárta, hogy a Fidesz Salvini euroszkeptikus frakciójához csatlakozik. Gulyás okként említette meg, hogy abban van több olyan párt is, amelyekkel magyar részről nem kívánnak együttműködni. A konzervatív pártcsaládon belül sokaknak csípte a szemét, hogy a miniszterelnök szélsőségesekkel kokettál, köztük a Liga vezérével.

Die Zeit 

Megfigyelők szerint Orbán Viktor azért vezényelt hátraarcot a közigazgatási bíróságok ügyében, mert nem úgy sült el az európai választás, ahogyan remélte. A kormányfő arra számított, hogy sokkal jobban megerősödnek a szélsőjobbos, populista pártok. Így most újból a konzervatívoknál próbálkozik. Maradni akar a Néppártban, ám azt követeli, hogy az működjön együtt a bevándorlás-ellenes erőkkel. A hatalom nem kívánja megkockáztatni, hogy hasonló szerződésszegési eljárás induljon ellene, mint amilyen Lengyelország ellen már folyamatban van. A közigazgatási bíróságok egyébként politikailag kényes ügyekben ítélkeztek volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.