2019. május 1., szerda

TANANYAG MANIPULÁTOROKNAK

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2019.04.26.


Egy változó világban sok a zavaros helyzet, és növekszik a bizonytalanság. Nem csoda, hogy egyre több a manipulátor. Egyénileg és testületileg is. Ahhoz, hogy eredményes manipulátor lehessél, tudnod kell, hogy a manipulátor nem a problémák megoldásában, hanem gerjesztésében érdekelt. Jelszava: „annál jobb, minél rosszabb”. Minthogy nem érzi magát elég felkészültnek és rátermettnek a nyílt akciókra, igyekszik homályt, zavart, sötétséget teremteni. Amennyiben tehát így érzel, a legbiztosabban úgy tudod irányításod alatt tartani a helyzeteket, ha magad hozod létre, és erre mindjárt többféle lehetőséged is van:

1. információk visszatartása – információhiányt teremtesz, és saját céljaidra használod fel a tudást (tudás=hatalom);

2. információk hamisítása – hazugságokkal alternatív valóságot teremtesz, amit kedved szerint alakíthatsz (fake news, hírhamisítás, csúsztatás);

3. hátsó szándékkal problémák generálása – „ha nincsen probléma, teremteni kell” elv alapján teremthetsz alternatív valóságot.

A három szint egyre súlyosabb erkölcsi vétség: megtévesztés, hazugság, pusztítás. Tehát csak ha igazi gazember vagy, vetemedjél a 3. szint alkalmazására, amúgy érjed be az első kettővel.

Fontos, hogy mindig olyasmivel manipulálj, ami egyébként természetesen is megesik, így nem fognak gyanút az áldozatok. Ha ügyes vagy, még megmentő szerephez is juthatsz.

Nézzünk néhány példát:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.