2019. május 8., szerda

TÖBB HÁLAPÉNZ, TÖBB BEAVATKOZÁS, DE EZ EGYÁLTALÁN NEM JÓ - MEGLEPŐ EREDMÉNYRE VEZETETT EGY KUTATÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.05.08.


A gyakorló szülész-nőgyógyász arra keresett választ, hogy az érintett nők miért fizetnek, és van-e összefüggés az ellátás minősége meg az átadott összeg között. A felmérés szerint a válaszadók biztonságra, személyes figyelemre vágytak és az orvos jelenlétet akarták megvásárolni. A kutatás azt is igazolta, hogy a szülő nők akkor is fizetnek, ha tiszteletlenül bántak velük.

A 2014-es felmérés során netet használó, öt évnél nem régebben szült nőket kérdeztek egyebek mellett arról: Választott orvossal, szülésznővel születek-e? Milyen tapasztalataik voltak az ellátással kapcsolatban? Fizettek-e? Ha igen, mennyit? A válaszadók nagy többsége, 79 százaléka szült választott orvossal és akkor átlagosan 60 ezer forintot adtak hálapénzként. A nők 17 százaléka válaszolta azt, hogy nem volt választott orvosuk, de hálapénzt ők is adtak, átlagosan 25 ezer forintot. A magasabb összeget adók egyértelműen az orvos jelenlétéért fizettek. 

Kiderült az is, hogy választott orvos esetében jóval többször indították meg mesterségesen a szülést és alkalmaztak császármetszést, gátmetszést. Az esetek egy részében valószínűleg szükségtelenül. Azok, akik választott orvos nélkül szültek, kevesebb „orvosi inzultus” szenvedtek el, beavatkozás-mentesebben hozhatták világra a gyermeküket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.