2019. május 30., csütörtök

TOTÁLIS POLITIKAI VERESÉGET SZENVEDETT A FIDESZ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.30.


„A közigazgatási bírósági rendszer határidő nélküli elhalasztása az Orbán-kormány totális politikai vereségének a bejelentése” – reagált velősen a ma bejelentettekre Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a halasztás azt mutatja, hogy nagyon nagy bajban van Orbán, aki ezt azért lépte meg, mert vissza akar somfordálni az Európai Néppártba. A lépés egyben kapkodást is tükröz, hiszen már meg is kezdődött az új szervezet kialakítása, sok bíró már át is jelentkezett.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a kormány határidő nélkül elhalasztja a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. Mint a 444.hu írja: az erről szóló törvényjavaslatot még csütörtökön benyújtják a parlamentnek. Bár a kormány szerint az erről elfogadott jogszabály megfelel a jogállamiság követelményeinek, de azt látják, hogy az új bírósági rendszer „egy olyan európai és nemzetközi vita kereszttüzében áll”, ami a bírói függetlenséget kérdőjelezi meg. Közölte, hogy amíg megnyugtatóan nem zárhatók le ezek a viták, addig elhalasztják a közigazgatási bírósági rendszer bevezetését. A köztársasági elnököt pedig arra kérik, ne jelöljön elnököt a Közigazgatási Felsőbíróság élére.

„Orbán gesztust akar tenni az Európai Néppártnak, megpróbál oda visszasomfordálni, kérdés, hogy az EPP ezt hogyan fogadja: ha a szimbolikus gesztust elfogadja, akkor az a Néppártról állít ki bizonyítványt” – szögezte le Fleck Zoltán. Portálunknak kifejtette: „ezzel a lépéssel ugyanis mit sem változik a rendszer természete, semmit nem old meg ez a halasztás, hiszen a közigazgatási bíróságok nem az egyetlen jogállamisággal összefüggő problémát jelentik ma Magyarországon, csupán az összetett rendszer egy elemét adják”. Számos más elem is van még, elég ha megnézzük akár a Tavares-, akár a Sargentini-, de akár a korábbi Velencei Bizottsági jelentéseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.