2019. május 12., vasárnap

VILÁGBOTRÁNY ORBÁN FOGADÁSA A FEHÉR HÁZBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.05.12.


Nem is az a legkínosabb, hogy Orbán a 23. európai politikusként (gyakorlatilag utolsóként) kapott meghívást a Fehér Házba, és erre a meghívásra is gyakorlatilag befizetett: az adófizetők egymilliárd dollárját költi Orbán arra, hogy végre megjelenhessen a Fehér Házban és valakinek érezhesse magát.

Miközben a szélsőjobboldali, illiberális és rasszista Trump megválasztása után azt remélték, hogy “két illiberális jó barát” alapon, Orbán az elsők között masírozik majd be a Fehér Házba, mint az illiberális világforradalom európai “vezetője”, aki az amerikai fehér keresztény felsőbbrendűség vezetőjével találkozik. Ebből nem lett semmi, de még ennél is szégyenteljesebb, hogy az Egyesült Államok mindkét politikai irányzata tiltakozik a meghívás ellen, a világsajtó Orbánt szélsőségesnek és diktátornak nevezi, akinek nincs ott helye.

"Ezért szó nincs arról, hogy Orbán valamiféle tekintélyként vagy elfogadott politikai vezetőként lesz vendég a Fehér Házban. Orbán nem az amerikai demokrácia elismeréseként lesz Trump vendége. Sem az amerikai, sem a világsajtó nem tekinti Orbán érdemeinek a látogatás tényét, hanem inkább Amerika szégyenének látják, hogy beteheti a lábát a Fehér Házba. Ezért követelték, hogy Trump mondja le a meghívást, vagy ha nem teszi, legalább tegye szóvá a jogállam felszámolását, a zsarnoki önkényuralmat."

Nem beszélve arról, hogy Orbán Amerika és az amerikai értékek ellenfele, aki Amerika ellenségeivel építi a kapcsolatait Washington érdekei ellen, miközben a NATO tagja. A NATO biztonságát veszélyezteti Orbán NATO tagsága, mert az Egyesült Államok és a NATO titkai cseppet sincsenek Orbánnál megbízható és jó kezekben. Orbán eladta magát és Magyarországot az oroszoknak és a kínaiaknak korrupciós ügyletekkel, és minden bizonnyal Putyin zsebében van. Pompeó legutóbbi budapesti látogatása ezt kívánta érzékeltetni. Azzal, hogy Orbán feleslegesen egymilliárd dollárért amerikai hadi eszközöket, fegyvert vásárol, csak látszólag jelent hűségnyilatkozatot. Ez inkább a pávatánc része, a Fehér Ház-i meghívás kierőszakolása, és a környező országoknak szóló fenyegetés és fegyverkezés.

Az amerikai mértékadó sajtó Orbánt kivétel nélkül szélsőségesnek, diktátornak, a legjobb esetben autokratának nevezte, rendszeréről nemhogy kritikusan, de a legnagyobb megvetéssel írt. Mintha egy “büdös zoknit” tartanának a kezükben, s be kellene fogni az orrukat, amíg a szennyesbe dobják. Ezzel összhangban republikánus és demokrata szenátorok írásban tiltakoztak Orbán meghívása ellen, illetve követelték azt, hogy Trump a találkozó nyomán vesse fel a jogállamiság elpusztításával kapcsolatos amerikai véleményt, a szabad és egyenlő választások megszüntetését, a sajtószabadság brutális korlátozását, a hazug propagandát, az igazságszolgáltatás függetlenségének megszüntetését, a tanszabadság eltörlését, a tudományos élet elleni szélsőjobboldali támadást, az MTA megszüntetését, a CEU elüldözését, stb....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése