2019. június 12., szerda

A 2008-ASNÁL KISEBB LAKÁSÁRZUHANÁSRA SZÁMÍT AZ OTP - MARKÁNS VÁLTOZÁSOK INDULTAK IDÉN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.12.


A lakások drágulását tulajdonképpen már csak a kormányzati intézkedések tartják fenn – derül ki az OTP elemzéséből. A befektetők szerintük így is lassan elfordulnak a lakáspiactól. Fogy a szufla, de a friss családtámogatási lépések újabb löketet adnak a piacnak.

Egyre több becslés szerint haladja meg a lakások jelenlegi árszínvonala az egyensúlyi szintet (ezt a budapesti árakkal kapcsolatban a jegybank is megállapította már). Ráadásul az eddigi drágulásban is nagy szerepet játszó, befektetési célú vásárlók tömegével csábulhatnak el – áll az OTP Jelzálogbank Lakóingatlan Értéktérkép elemzésében – a nagyobb hozammal kecsegtető befektetések felé (a nemzeti kötvény elszívó hatásáról itt írtunk). Így a további erőteljes áremelkedés esélye egyre kisebb, noha a bank szerint a pozitív irány még évekig kitarthat.

A bérleti hozam az elmúlt öt év alatt mindenhol csökkent. Ennek oka, hogy a bérleti díjak 2014 óta átlagosan 50 százalékkal nőttek (a legkevésbé, 30 százalék alatt a II. kerületben és Győrben, míg a legjobban, 70 százalék felett a VII. és VIII. kerületben, valamint Pécsen és Szegeden), az ingatlanok viszont ennél jóval nagyobb ütemben drágultak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.