2019. június 12., szerda

ÉLET EGY DÁN CSALÁDDAL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kay
2019.06.12.


Hogyan él egy dán család, miként telnek a hétköznapok? Mire érdemes figyelnünk, ha akár hosszabb távon, akár csak rövidebben beengednek minket az otthonukba? Kay írásából kiderül.

„Mindenekelőtt nem árt tudni, hogy az átlag dán családnál nem nagyon van velük együtt élő háztartási alkalmazott. A tehetősebb kisgyermekesek között akad, aki au pairt alkalmaz és viszonylag elterjedt a heti bejárónő intézménye, de a mindennapi háztartási munkákat a családtagok végzik.

Szóval ne lepődjünk meg, ha esetleg mégis egy dán családhoz kerülünk, hogy ebből nekünk is ki kell vennünk a részünket. (Érdekesség: a statisztikák szerint a dán férfiak a legszorgosabbak a házimunka terén egész Európában.)

Jó, ha tudunk főzni

Nyilván a mosogatás, takarítás senkinek nem okoz leküzdhetetlen gondot, de az is előfordulhat, hogy egy-egy alkalommal nekünk kell főzni, amire azért nem árt előzetesen felkészülni. A dán családokban teljesen bevett szokás, hogy akár a gyerekek is beállnak alkalmanként egy egyszerűbb étel elkészítésébe.

Külföldiként furcsa lehet, hogy sokszor 8-9 éves gyerekek használnak például méretes késeket. Ez azért lehetséges, mert a dán iskolában megtanítják nekik a főzés alapjait, így könnyen előfordul, hogy a munkából későn hazaérő szülők megkérik a gyerekeket, vágják fel a salátát vagy hámozzák meg a krumplit.

Szóval ha valaki például au pairnek meg egy dán családhoz, ne lepődjön meg, ha néhanapján rá kerül a sor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése