2019. június 17., hétfő

A BETOLAKODÓ

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Birdie
2019.06.17.


A kanadai hétköznapok apró-cseprő történeteit gyűjti össze Birdie, akinek legújabb posztjából kiderül, miként készül fel egy helyi iskola arra, ha váratlan helyzet adódik (például olyasvalaki/valami lép az iskola területére, akinek ott semmi keresnivalója) és azt is megtudhatjuk, ki az a tanulóvásárló.


“Intruder – betolakodó

Tegnap az iskolában úgynevezett lockdown (lezárás) gyakorlat volt. Nem mondták meg a tanárok, hogy pontosan milyen intruder “ellen” gyakorlatoztak.

Gondolom, nem akarták megijeszteni a gyerekeket, másrészt szerintem csak a nem anyanyelviek nem értik, hogy mit értenek intruder alatt. A többiektől azt az információt szedték össze a gyerekek, hogy a betolakodó lehet állat vagy ember is.

A gyakorlat ebben az esetben a következő volt. A hangosbemondóban bemondják, hogy nem kívánatos személy van a suliban. Abban a pillanatban el kell sötétíteni minden teremben. (Mindenhol van reluxa.)

A gyerekeknek el kell a pad alá bújni, vagy ha nincs pad bárhova, ahol biztonságosnak találják. A cél, ha benyit a betolakodó, akkor ne azonnal vegye őket észre, úgy tűnjön, üres a terem.

Addig kell csendben, elbújva lenniük, amíg a hangosban be nem mondják, hogy vége, nincs már intruder a suliban. Azt mondták, hogy kb. 15 percig tartott a gyakorlat. Persze nem bírták csendben végig a próbát.

Lucával szokás szerint beszélni kellett még itthon erről, szegénykém nagyon meg tud ijedni még a gyakorlatoktól is. Érthető, otthon nem volt ilyen.

Tetszik, hogy felkészítik őket ilyen esetre is. Ugye Amerikában többször volt már lövöldözés iskolákban és nem egy esetben úgy mentettek meg tanárok diákokat, hogy elbújtatták őket. Nem dugják homokba a fejüket.

Tudják, hogy pánikban, félelemben a kreativitás, az agy, az IQ lekapcsol. Ilyen gyakorlatok után talán hamarabb jut eszükbe majd vészhelyzetben ez a “védekezési” lehetőség..
. 

ITT OLVASHATÓ


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.