2019. június 5., szerda

A FIDESZESEK NEM AKARTAK VITATKOZNI A MAGYAR TUDOMÁNY HELYZETÉRŐL AZ MTA ELNÖKÉVEL, ÚGYHOGY HAZAKÜLDTÉK INKÁBB

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.06.05.


Lovász László, a kutatóhálózatától várható hamarosan kényszerűségből megváló Magyar Tudományos Akadémia elnöke is meghívást kapott az Országgyűlés Kulturális Bizottságának ülésére, ám sok köszönet nem volt abban, hogy a professzor ellátogatott a Parlamentbe: a bizottság kormánypárti tagjai ugyanis leszavazták az MTA munkájáról és a magyar tudomány általános helyzetéről 2015-2016 címmel benyújtott beszámoló megvitatását.

A Népszava beszámolója szerint az ülés elején Lovász rövid összefoglalót tartott a beszámolóról; szerinte az eredmények, következtetések is bizonyítják, hogy a magyar tudomány európai szinten elismert, támogatott és tiszteletben tartott. Arra is kitért, hogy az Európai Kutatási Tanács által kiírt pályázatok durván felét is rendszerint magyar tudósok nyerik meg. Az MTA kutatóintézet-hálózata pedig – a ráfordított összegekhez képest – Európa legjobbjai közé tartozik.

Lovász beszámolójára Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára reagált, aki kétségbe vonta az MTA beszámolójában szereplő számok hitelességét, majd a fideszes többség a napirendet is elnapolta. Cseresnyés arra hivatkozott, hogy a doktori fokozatot szerzők aránya nemhogy csökkent az elmúlt években, hanem éppen hogy nőtt az Oktatási Hivatal statisztikái szerint. Lovász erre azt felelte, hogy az egyetemi oktatási adatok a felvi.hu-ról származnak, és nem ők tehetnek arról, ha ezek nem egyeznek az Oktatási Hivatal adataival.

Az ülésen jelenlévő ellenzéki képviselő, Szabó Szabolcs szerint Lovászt megalázták azzal, hogy elnapolják a beszámolóról szóló vitát, miután meghívták a professzort a Parlamentbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.