2019. június 27., csütörtök

A MINŐSÉGI OKTATÁSHOZ ELENGEDHETETLEN A TANÁROK ERKÖLCSI ÉS ANYAGI MEGBECSÜLÉSE

MAGYAR HANG
Szerző: TÓÁSÓ ELŐD
2019.06.27.


Itt az iskolai tanév vége, ezáltal egy összképet kaphatunk a magyar oktatási helyzetről is. Az elmúlt napokban jelentek meg információk, hogy több mint 2300 aktív tanári álláshelyet hirdettek meg a Közigazgatási Portálon. 

A 24.hu által megadott számok valószínűleg növekedni fognak, mert még nem kerültek fel a Közigazgatási Portálra az ország iskoláiban a következő tanévben hiányzó pedagógus álláshirdetések. A különböző területi oktatási központok (Szakképzési Centrumok és KLIK), még helyi szinten próbálják kezelni a problémát a meglévő pedagógusok áttanításával.

Az OECD friss felméréséből kiderül, hogy a magyarországi tanárok helyzete nemzetközi viszonylatban sem kedvező, hiszen jelentősen elöregedett a magyar pedagógus társadalom és kevés a fiatal pályakezdő. Jelentős problémát okoz majd, a Ratkó korszak gyermekeinek jól megérdemelt nyugdíjba vonulási időpontja is a jövő tanévtől, így tovább fog növekedni a tanárhiány országszerte, főleg, hogy a jelenlegi fizetések mellett, nincs elegendő utánpótlás az iskolákban.

A kormányzati kampányokban hirdetett 50 százalékos, öt évig elnyújtott fizetésemelés arra volt elég, hogy pillanatnyi lélegzethez juttassa az oktatási rendszert, stabilizálja a már több évtizede dolgozó pedagógus korosztályt, de az utánpótlás pályára való becsalogatásáról nem gondoskodtak. Viszont az elnyújtott fizetésemelés heti óraszám növeléssel is járt, 22 és 26 közötti kötelező tanítási órával tovább terhelték az oktató tanárokat. Ezzel a lépéssel a magyar kormány a túlórák keretéből spórolta ki a fizetésemelésre szánt keretet, illetve a munkaerőhiány problémáját is orvosolta egy bizonyos szinten, tovább terhelve a pedagógusokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.