2019. június 11., kedd

AZ ÁTVERT ÉS KISZOLGÁLTATOTT VIDÉKIEK NÉLKÜL ORBÁN SEHOL SEM LENNE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.11.


Raskó György agrárközgazdsásszal készített interjút a Magyar Narancs, akinek szavai megerősítik az olvasót abban, amit a mindennapokban is lát Magyarországon. Ő, aki az Antall-kormány földművelésügyi államtitkára volt, ma kimondhatja a valóságot a magyar mezőgazdaságról. Nem kell figyelnie arra, hogy mondandójával kit bánt meg, nyugodtan elmondhatja azt amit gondol, anélkül, hogy másnap megfosztanák mindenétől. Ezért is fontos megnézni az ő szemszögéből, hogy hogyan is néz ki ma a magyar mezőgazdaság és mit tett az Orbán-kormány a vidékkel.

"MN: Mit gondol Nagy István mezőgazdasági miniszter azon kijelentéséről, miszerint nem baj, ha aszály van, mert régen is voltak száraz időszakok, csak vissza kell térnünk olyan növények termesztéséhez, amelyek bírják a szárazságot?

RGY: Őrületes butaság lenne, ha Magyarország a jelenleginél is extenzívebb gazdálkodást folytatna – mert ezzel a mondatával a miniszter erre utalt. Az agrárszakemberek közül mindenki fogta a fejét, amikor ezt meghallották. Ismerem Nagy Istvánt, nagyon értelmes embernek tartom, de úgy tűnik, kényszert érez arra, hogy időnként olyan dolgokat mondjon, ami a főnöke gondolkodásába illik – és Orbán Viktor a mezőgazdaságot nem gazdasági, hanem politikai kérdésként kezeli.

Neki a falu népére a szavazatok miatt van szüksége. Minél elmaradottabb az agrárium, annál kiszolgáltatottabbak a belőle élő emberek. Kell nekik a támogatás, hogy megéljenek, amit jelenleg meg is kapnak. A pénz ugyan Brüsszelből jön, de a falu a kormánynak hálás érte. Orbán nagyon jól használja ki a közös agrárpolitikát a saját hatalmi céljaira."


Hányan mondták ugyanezt az oktatással, vagy épp az egészségüggyel kapcsolatban az elmúlt években? Azonban más az, amikor egy elismert szakember, egy volt államtitkár jelenti ki úgy, hogy ezt a kormánytól függetlenül teszi meg. Nagy István helyzete messze nem egyedi a kormányban, vannak ott ugyanis mások is – noha nem sokan -, akik valóban jó szakemberekként kerültek oda, de aztán a párthűség mindent felülírt. Nem számított többé a józan ész, csak az, hogy Orbán mit adott ki parancsba. Lehet, hogy eszement baromságnak tartották, mégis végrehajtották, hiszen az volt a parancs. Orbán miniszterei nem azért vannak ott, ahol, mert a miniszterek elnöke kíváncsi a szakmai véleményükre, hanem azért, hogy teljesítsék a parancsait. Ez eléggé egyértelművé vált az elmúlt években, ezért sem meglepő, hogy miniszterek tucatjaitól hallunk vagy olvasunk égebkiáltó marhaságokat.

A falu népe bizony Orbán egyik legkomolyabb fegyvere, amivel sorra nyeri a választásokat. Fel lehet ezen háborodni, azonban attól még nem lesz kevésbé igaz. Őket kiszolgáltatottá teszi, majd az uniós pénzekből ad egy kis alamizsnát, ami elegendő a szavazatszerzéshez. Emellé pedig elhiteti emberek millióival falun és városokban egyaránt, hogy a menekültektől csak ő védhet meg mindannyiunkat. Nem kell azonban azt gondolni, hogy ez mindössze a műveletlen lakosságnál működik, elég ha megnézzük a következő sorokat:

"És ha már közügyek, azon is drukkolok, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr ne engedje be a migránsokat. Akit nem erőszakoltak még meg, az nem tudja, mi a tét. – Baumgartner Antal, az egyik legismertebb hazai Renault-kereskedés alapítója" – HVG

Orbán szinte bármit képes – és kész is – a saját politikai céljaira használni. Ha azzal szavazatokat szerezhez, teljesen mindegy, hogy mi lesz a következménye, meg kell cselekedni. Orbán politikájának már egyszerűen nincsenek korlátai. Ha a beteg nyugdíjasokon át vezet az út az újabb kétharmadhoz, akkor gond nélkül megteszi, mint ahogy az oktatási, vagy az egészségügyi rendszer lerombolását is gond nélkül megoldja, ha azzal biztosan tud szavazókat szerezni. A lényeg az, hogy a legtöbb társadalmi csoportot kiszolgáltatott helyzetbe sodorja, akkor ugyanis alamizsnával könnyen szavazatokra fordítható az emberek hálája. Sokan nem képesek különbsége tenni az uniós támogatás és a kormány támogatása között. Egyszerűen azt hiszik a kettő egy és ugyanaz, miközben az uniós pénzekhez Orbánnak semmi köze, mint ahogy a magyar gazdaságnak sem. Az bizony Brüsszelből érkezik, abból a városból, amely oly sok ember számára szitokszó idehaza, noha fogalmuk sincs, mi az egyáltalán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.