2019. június 12., szerda

„AZ IDŐ ELŐTT ELCSÁBÍTOTT INFORMATIKUS SZAKMÁJÁNAK SEGÉDMUNKÁSA LESZ”

HVG / ÉLET + STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN
2019.06.12.


Noha óriási szüksége van a gazdaságnak informatikusokra, máig nagyon kevés a jelentkező, ráadásul sokan a felvettek közül is idejekorán engednek a jól fizető cégek csábításának, és „félig képzetten” hagyják ott az egyetemet. Ez még az elitképzésnek számító Műegyetemen is jellemző – mondja Tevesz Gábor a BME tanszékvezető helyettese, aki lapunknak beszámolt a tavaly indított új alapképzés, a BProf tapasztalatairól is.

hvg.hu: Minden munkaerőpiaci felmérés azt mutatja, hogy mintegy 30 ezer informatikus hiányzik a gazdaságból. Fel lehet ezt valahogy tölteni legalább középtávon? Van elég hallgató e szakterületeken?

Tevesz Gábor: Egyértelmű, hogy sokkal több informatikust kellene képezni. Ehhez több jelentkezőre lenne szükség. Jelenleg a középiskolások körében általában a természettudományos, a műszaki és az informatikai szakmaterületek kevésbé népszerűek. Nehéznek tartják az ezeket megalapozó tárgyakat a diákok. Ebből következik, hogy a jelentkezési számok alacsonyabbak, mint kellene. Ellentétben más felsőoktatási intézményekkel, a Műegyetem szerencsésnek mondható e tekintetben: hozzánk elegen jelentkeznek, gyakorlatilag a teljesítőképességünk felső határán vagyunk. Egyébként az említett 30 ezres számba éppúgy beletartoznak a magasan képzett informatikusok, mint a különböző informatikai „betanított munkások”. Még olyan fiatal ez a terület, hogy nem alakult ki az a terminológia, ami megfelelően rétegezné ezt a szakmát. Mondjuk, azt mindenki érti, hogy a villamosipari szakember a villanyszerelőtől indulva a technikuson át a villamosmérnökig terjedő skálán különböző szinteket jelent. Az informatikusoknál is van egy ilyen hierarchia, ám most a szó egy gyűjtőfogalom, mindenkire azt mondjuk, hogy informatikus...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.