2019. június 6., csütörtök

EZ A 24 ÓRA MEGVÁLTOZTATTA A VILÁGOT


24.HU
Szerző: BBC HISTORY
2019.06.06.


Gavin Mortimer hadtörténész a BBC Historyban megírta a D-nap nagy jelentőségű eseményeit, óráról órára. Cikkét rövidítve közöljük.

00:00
Kezdődik a D-nap


1944. június 6-án, nem sokkal éjfél után a szövetségeseknek a német megszállás alatt lévő Európa elfoglalására kidolgozott terve – az Overlord-hadművelet – a végrehajtás fázisába lép. A történelem legnagyobb partraszálló hadműveletének célterülete az észak-franciaországi Normandia, siker esetén pedig a „D-nap” (a hadművelet első napja) a náci rezsim végének a kezdete lesz.

00:15
Amerikai Pathfinderek mutatják az utat


120 amerikai célkijelölő ejtőernyős (Pathfinder) átrepül a La Manche-on Normandia fölé. A Pathfinderek aztán egy órát kaptak, hogy fluoreszkáló jelzések és radarirányzékok segítségével kijelöljenek a Cotentin-félsziget egy több mint 130 km2-es területén egy sor földet érési zónát (Drop Zone, DZ) a 82-es és a 101-es ejtőernyős hadosztály hamarosan érkező katonái számára.

Nyolcvan kilométerrel keletre a 22. független ejtőernyős század 60 brit Pathfindere ér földet, hogy hasonló feladatot hajtson végre az inváziós zóna keleti szélén. Harminc percük van három zóna létesítésére, fények és (az Eureka néven ismert) transzponder földi radarok segítségével, hogy Ranville, Merville, Trouffeville és Troarn körzetében földre szállhasson a 6. légi hadosztály 4255 ejtőernyőse.

00:31
Az angolok hidakat foglalnak el


Az oxfordshire-i és a buckinghamshire-i könnyűgyalogság őrnagya, John Howard és 180 embere 00:16-kor hat Horsa vitorlázógéppel leereszkedik Normandiában két kis híd közelében az Orne folyónál (Ranville-híd) és a Caen-csatornánál (Bénouville-híd). A „Deadstick” hadművelet célja a hidak elfoglalása és megtartása az erősítés megérkezéséig.

Howard vitorlázóján ott van Den Brotheridge hadnagy 25. szakasza is; a hadnagy kivezeti a katonáit a gépből, majd át a 30 méteres nyílt terepen a Bénouville-hídig. „Utánam, 25-ösök!” – kiáltja, és rohan át a hídon, amikor elkaszálja őt egy géppuskasorozat. Brotheridge a szövetségesek első halottja a D-napon, de 00:31-kor a két híd már az angolok kezén van. A híd melletti kávéházat kinyitják az örvendező tulajdonosok, meg egy üveg pezsgőt is.

01:15
Érkezik a légi hadsereg


A legnagyobb amerikai ejtőernyős akció a 101-esek 6600, és a 82-esek 6400 katonájával indul meg, akik 882 repülőgépről ereszkednek le a Frank Lillyman Pathfinderei által megjelölt inváziós zónáira a nyugati szélen vagy jobbszárnyon.

Az ejtőernyősök feladata az, hogy elfoglalják a stratégiailag legfontosabb helyeket, és megvédjék azokat bármilyen német ellentámadástól. Ez lehetővé teszi a szövetséges páncélos és gyalogos egységek számára, hogy hadállásokat foglaljanak el az öt inváziós partszakasz – Utah, Omaha, Gold, Juno és Sword – körzetében, aztán tovább nyomuljanak a szárazföld belseje felé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.