2019. június 1., szombat

HATALMAS JOGI BUKFENC, KÉT SZEKUNDA ÉS KÁOSZ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.05.31.


„Az uniós biztosi posztra pályázó Trócsányi László igazságügyminiszter kétszer kapott szekundát az élete fő művének tekintett közigazgatási bíróságok kapcsán: először, amikor a Velencei Bizottság visszadobta a tervet, s most, amikor a kormány határozatlan időre elhalasztotta a rendszer elindítását” – szögezte le megkeresésünkre Magyar György. Hozzátette: Orbánék káoszt teremtettek – már zajlik az átalakítás, költöznek a bírók, s Áder Jánosnak a mai napig volt határideje a Közigazgatási Bíróság elnökének kinevezésére.

„Hogyan képzeli bárki is, hogy átmegy a bizottsági meghallgatáson egy olyan uniós biztos-jelölt, akinek kétszer is osztottak szekundát az élete fő művének tekintett projektben?” – tette fel a kérdést Magyar György, aki szerint Trócsányi úgy adta a nevét a közigazgatási bíróságok rendszeréhez, hogy ellene „a magyar jogász társadalom normális része éppen úgy tiltakozott, mint az Európa Tanács és a Velencei Bizottság”. Hozzátette: politikai okokból hiába halasztották el határidő nélkül a rendszer indulását, elképzelhetetlen, hogy ne veséznék ezt ki s ne rónák fel neki keményen a leendő meghallgatásán.

„Trócsányi azt gondolta, hogy a közigazgatási bíróságok megalkotása egy csoda dolog lesz; van történelmi hagyománya és másutt is létezik ilyen” – fejtegette az ügyvéd, rámutatva: csak azt felejtette el, hogy ma is működnek Magyarországon közigazgatási bíróságok, mint ahogy a bíróságokon belül is adott jogterületre szakosodott tanácsok ítélkeznek, például büntető-, családjogi-, munkaügyi-, stb. Ami szerinte újdonság lett volna, az is álságos: az ötlet ugyanis a közigazgatási legfelsőbb bíróság létrehozása volt, a törvény is ennek a jegyében született, „de ez kétfejűvé tenné a rendszert, hiszen a Kúria mellett létrehozna egy másik legfelsőbb bírói fórumot – nem hiába ágáltunk ellene nagyon sokan”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.