2019. június 22., szombat

HIRTELEN FORRADALOM – MENEKÜLNEK A MOLDOVAI OLIGARCHÁK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MIKLÓS GÁBOR
2019.06.22.


A moldovai sajtó az országban június eleje óta zajló különös eseményekre a „hirtelen forradalom” kifejezést használja. Régi ellenségek fogtak össze, és a nagyhatalmak is mögéjük álltak. A tíz napig tartó eseménysorozat végén új kormánya lett az államnak, amelyet egy liberális politikus, Maia Sandu vezet. Fő szövetségese a Vlagyimir Putyin orosz elnöknél gyakran vendégeskedő szocialista elnök, Igor Dodon.

A történet politikai fikcióként is olvasható. Június 3-án hétfőn három különgép érkezik Moldovába, ahol hónapok óta tart a politikai válság. Az ország a kontinensen szinte minden szempontból a statisztikák végén áll. Lakóinak nagy része idegen útlevelet használ, a népesség legalább egyharmada külföldön dolgozik. Ipara csődben, a külföldi turisták elkerülik. Szomorú ország, a legtehetősebb darabja ráadásul majd huszonöt éve szakadár állammá vált, ahol egyébként idegen csapatok is állomásoznak.

Egyértelmű csődtömeg, amelyet oligarchák uralnak. Van a fő oligarcha, Vlad Plahotniuc, akit a nép Bábjátékosként emleget. Ő volt még azon a hétfőn az országban a legfőbb tulajdonos, aki kézben tartotta az ügyeket. A különgépek utasai gyors tárgyalásokat folytattak a politikai élet főszereplőivel. Valami visszautasíthatatlan és egyeztetett ajánlatuk lehetett. Radikális politikai fordulat kezdődött, irreális események zajlottak. A gépek utasa volt Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes, a moldovai–orosz gazdasági kapcsolatok elnöki különmegbízottja, Johannes Hahn, az EU bővítési és szomszédsági ügyekkel foglalkozó biztosa és Bradley Freden, az amerikai külügy kelet-európai osztályának igazgatója. Három nagyágyú. Chișinăuban biztosan azok...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.