2019. június 15., szombat

HOGYAN RABOLJA EL AZ ORBÁN-RENDSZER MAGYARORSZÁG JÖVŐJÉT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.06.14.


...Orbánnak egyebek mellett a Soros György finanszírozta külföldi tanulással is módja volt elsajátítani, milyen hibás történelmi és társadalmi fejlődések mentek végbe, és hogyan deformálta mindez a magyar társadalom mentalitását. E tudását azonban nem arra használta fel, hogy megpróbálja kivezetni Magyarországot ezekből a politikai zsákutcákból és kiúttalan helyzetekből, és szilárdan horgonyt vessen a demokratikus Nyugaton.

Tudásával visszaélt, honfitársainak az osztrák-magyar határtól nyugatra nehezen érthető gondolkodás- és cselekvésmódját, valamint iránta való bizalmát arra használta fel, hogy visszataszítsa országát autokrata, feudális és a felsőbbséghez igazodó múltba, és hogy aláássa az 1989/90 nyújtotta egyedülálló esélyeket. A különbség csak annyi, hogy már nem az arisztokrácia és a dzsentri-réteg alkotja azt a csoportot, amely most fojtogató fogásban tartja az országot gazdaságilag, társadalmilag, kulturális és politikai téren, hanem egy új, részben már Kádár idejében kialakult oligarchia, amelyre ugyanaz a szociális ridegség jellemző, mint a Horthy-korszakban uralkodó osztályára.

Orbán és a Fidesz rendszere működik - ezt is meg kell majd egyszer magyarázniuk a társadalomtudósoknak, már amennyiben nem űzik el őket. Tisztázniuk kell, hogy a fanatikus hívek miért támogatják ezt még mindig milliós nagyságrendben, hogy miért nem ellenkezik igazán egy olyan ország, ahol az egészségügy, az oktatás és a közszolgáltatások gúnyt űznek mindenkiből; ahol olyan a választási rendszer, hogy nem hagy esélyt az ellenzéknek, ahonnan már félmillió ember emigrált, egy egyetemet szégyenletesen elűztek, és ahol üldözést rendeznek a nem kedvelt értelmiségiek ellen.

Miért nem tiltakoznának ott, ahol a sajtó agymosodává lett, folyamatosan átírják a történelmet, emlékműveket emelnek, vagy bontanak el az éj sötétjében, egyik napról a másikra, ahol a menekülteknek nem nyújtanak támogatást, és a menedékjogot elnyerők ellen pogromhangulatot szítanak. A mindenre kiterjedő korrupció keretében szégyentelenül ellopnak mindent, ami nincs lebetonozva, és ennek felderítéséra már tényfeltáró újságírás sem szükséges: elég egy pillantást vetni a hivatalos Közlönyre, hogy lássa az ember, hogyan szerzi meg Orbán klikkje a részen az EU által támogatott közbeszerzéseket.

Az amúgy is gyenge civil társadalom megsemmisítése, az akadémiai intézetek és a sajtó gleichschaltolása egyedül Orbán és nyaloncai számlájára írandó. A tragédia fontos része, hogy az EU-nak nincs receptje ez ellen: a brüsszeli politikai elit is felelős a magyar demokrácia lerombolásáért. Orbán 1989-ben joggal vádolta meg Nagy Imre újratemetésén mondott beszédében a Kádár-rendszert azzal, hogy ellopta generációja fiatalságát. De az általa is kezdeményezett demokratikus átmenet Magyarország számára sok lehetőséget is megnyitott: esélyeket, amelyeket kivétel nélkül eljátszottak, nem utolsó sorban az ő politikája miatt. Orbán politikai rendszere most nem egy generáció, hanem az egész ország jövőjét rabolja el. A magyar történekem nyomora folytatódik: 30 elvesztegetett év.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.