2019. június 19., szerda

HOL HAZUGSÁG VAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2019.06.14.


Vegyünk egy egészen egyszerű állítást: a kormány 2015–16-ban azt ígérte, hogy 2018-ra hatvanezer bölcsődei férőhely lesz az országban. (kormany.hu) Ez egy szimpla ígéret, még az is elképzelhető, hogy a kormányzat komolyan gondolta. Viszont ehhez képest mostanra a keserves tények azt mutatják, hogy 2019 közepén összesen negyvenhétezer bölcsődei férőhely van Magyarországon. A hazudozás ettől a ponttól kezdődik, majd folytatódik napjainkig: az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára, Novák Katalin nemrégiben azt mondta, sosem ígértek 2018-ra hatvanezer bölcsődei férőhelyet.

Hazugság 2.: Novákot egy sajtótájékoztatón szembesítik a korábbi állítással, nevezetesen az RTL Klub Híradója bemutatta a 2016. januári sajtóközleményt a kormány honlapjáról, ami 2018-ra ígéri a hatvanezer férőhelyet. Sőt, a közlemény szerint Novák Katalin maga, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ígérte ezt meg a X. kerületi Fecskefészek Bölcsődében.

Hazugság 3.: Novák Katalin saját korábbi nyilatkozatával szembesülve, a sajtótájékoztatón azt mondta, „célkitűzéseink mindig 2020-ig szólnak, 2020-ig terveztük elérni a hatvanezer bölcsődei férőhelyet”. Azt kideríteni, hogy most akkor a vállalt határidő 2018-ra vagy 2020-ra esik, ebben az országban alighanem reménytelen vállalkozás, különösebb értelme nincs is, mert a tények nálunk egyáltalán nem makacs dolgok. Államtitkártól fölfelé bárki bármit mondhat, egymással szemben álló tényeket is. Mondd már. Hanem ilyen esetekben megtapasztalhatjuk a hazugság egy különös változatát: a rajtakapott nem korrigál, nem elnézést kér, biztosan nem sajnálkozik, ehelyett még nagyobbat hazudik. (Ilyen esetekben legjobb, ha az ember pazarlón hazug.) Orbán Viktor évértékelőjében, amikor már látható volt, hogy a hatvanezres férőhelyszám nem tartható, a félre a számokkal! jegyében azt mondta, 2022-re minden gyerek számára lesz bölcsődei férőhely Magyarországon.

Az ilyen halandzsa azért kiválóan hatásos, mert nem lehet vele kezdeni semmit...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.