2019. június 7., péntek

MEGAKADT ORBÁN ELŐRENYOMULÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.07.


A keleti uniós államokban az önkényurak előrenyomulása megakadt – írja a Süddeutsche Zeitung, és ennek jeleként értékeli, hogy Orbán Viktor most ismét az Európai Néppárthoz próbál dörgölőzni. A Washington Post pedig arról cikkezik, milyen hasonlóságok vannak Trump és Orbán sajtószabadságról alkotott elméletei között. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Ostrom alatt áll a sajtószabadság, és az Egyesült Államok ennek a problémának a része – írja kommentárjában a Washington Post, annak az előző napi hírnek a kapcsán, hogy megjelent a Freedom House amerikai elemző műhely idei jelentése a média szabadságának globális helyzetéről.

A jelentés szerint az elmúlt évtizedben világméretű romlás tapasztalható, az elnyomás új formái jelentek meg, és nem csupán a tekintélyuralmi rendszerekben, hanem a nyílt társadalmakban is.

Nemzeti érdek vs. szabad sajtó


A kommentár amerikai szemszögből nézve, belföldi tapasztalatok alapján is sajnálatos módon ismerős jellegűnek találja a gondok leírását.

Kiemeli a Freedom House megállapításai közül a következőket: „A probléma együtt jelentkezik a jobboldali populizmussal, amely aláássa számos országban az alapvető szabadságjogokat.

Populista vezetők úgy állítják be önmagukat, mint ha a sérelmet szenvedett többség védelmezői lennének a liberális elittel és azzal az etnikai kisebbséggel szemben, amelynek a lojalitását megkérdőjelezik. Úgy érvelnek, hogy a nemzet érdekei – ahogyan azt ők meghatározzák – előbbre valók az olyan demokratikus elveknél, mint a sajtószabadság, az átláthatóság és a nyílt viták.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.