2019. június 13., csütörtök

MINDEN, AMIT TUDNI KELL AZ ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁSRÓL

INDEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2019.06.13.


Miközben egyre-másra sokasodnak a főpolgármesterjelölt-jelöltek, szinte semmit sem tudni az ellenzéki előválasztás menetéről, folyamatáról, feltételeiről és szabályairól. Pedig szerdától már lehet regisztrálni az előválasztáson való online részvételhez, a jelenleg is aláírásokat gyűjtő jelöltek június 17-ig mutathatják be az induláshoz szükséges 2000 érvényes ajánlást, és lesz több jelölti vita is. Magyarország első, nagy, főpolgármester-jelölti előválasztásának győztese – most legalábbis még ezt ígérik a pártok – elvileg tényleg esélyes kihívója lesz Tarlós István jelenlegi főpolgármesternek októberben.

Jövő hét elején lejár az ajánlásgyűjtésre megszabott határidő, minden indulónak le kell adni 2000 támogató budapesti aláírását ahhoz, hogy jelölt lehessen az első, nagy főpolgármester-jelölti előválasztáson. A tét, hogy ki legyen ősszel Tarlós István (egyik) kihívója. Ahhoz, hogy valaki online szavazzon valamelyik jelöltre, regisztráció kell, ez is elkezdődött már, az aHang, az előválasztás technikai lebonyolítója pedig közölte a részleteket és a szabályokat.

A budapesti előválasztást megszervező Civil Választási Bizottság (CVB) hónapok óta azon dolgozik, hogy szintetizálja a lehetséges jelöltek igényeit, illetve megteremtse az online és offline voksolás technikai és jogi feltételeit. Az aHangnak megkérdőjelezhetetlen rendszert sikerült felállítani az előválasztás tisztaságát garantáló CVB felügyelete mellett

– írták az Indexnek. Na de miről is van szó? Az ellenzéki pártok lényegében a tavalyi országgyűlési választás óta elkötelezettnek mondják magukat amellett, hogy a szétaprózódott fővárosi szavazóbázisukat összehozzák. Abban reménykednek, hogy ha közös jelölteket vetnek be az önkormányzati választáson, októberben (azon belül is várhatóan 27-én, vasárnap), akkor a rájuk leadott szavazatok is összeadódnak.

Ezzel a módszerrel márpedig elméletileg valóban veszélybe kerülhet Tarlós István újabb főpolgármesteri ciklusa Budapesten, ahogyan a fővárosi kerületekben és egyébként néhány vidéki városban is képes lehet a fordításra az ellenzék. Éppen ezért a tét nagy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.