2019. június 15., szombat

„MINTHA ÚJRA A NYOLCVANAS ÉVEK VÉGÉN VOLNÁNK” - INTERJÚ JESZENSZKY GÉZÁVAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.06.15.


Mindenkit személyes felelősség terhel, aki asszisztált Orbán rossz irányváltásához – jelentette ki Jeszenszky Géza történész, az Antall-kormány külügyminisztere, volt nagykövet.

Láttuk, hogy ott volt a Magyar Tudományos Akadémia és a kutatás szabadsága védelmében rendezett tüntetésen. Sűrűn jár kormányellenes demonstrációkra?
Sűrűbben jártam 2002 után. Úgy gondolom, ha valaki elégedetlen az adott viszonyokkal, kötelessége kinyilvánítani a véleményét. Ennek legegyszerűbb formája, ha elmegy tüntetni, de az én esetemben talán többet ér egy interjú.

Amikor 2014 őszén a kormány a Norvég Alapot és az általa támogatott civil szervezeteket támadta, lemondott oslói nagyköveti posztjáról. Ez a lépése a Fidesszel való szakítás végpontja volt, vagy a kezdete annak?

Nagykövetként védtem, amit védeni lehetett. Volt, amit nem lehetett, arról igyekeztem nem beszélni. A Norvég Alap elleni támadások elindítása előtt engem senki nem kérdezett meg. Próbáltam jobb belátásra bírni a kormányt. Először táviratokat, leveleket küldtem, aztán találkozót kértem Lázár János minisztertől. Csak egy helyettes államtitkárig jutottam. Felajánlottam, diplomataként mindent elkövetek, hogy elsimítsam az ügyet Norvégiával, ha van ilyen igény. Ha nincs, akkor lemondok. Államközi szerződést sértő ügyet nem akartam képviselni.

Kedvenc hobbija után lehetne a síszövetség elnöke, de akár a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet főigazgatója is. Egyetlen pillanatig sem bánta meg? 

Külügyminiszterként már elnyertem a síszövetség tiszteletbeli elnöki címét. A rendszerváltást kutató intézet vezetése még nem jutott eszembe, de – most, hogy mondja – valóban szép történészi feladat lenne a korszakot elfogulatlan, tudományos módszerekkel vizsgálni. Persze, a lemondásomkor pontosan tisztában voltam azzal, hogy elkerülnek majd ezek a vonzó kormányzati megbízások. Erkölcsi indítékokból adódó döntést hoztam.

Személyes kapcsolatai mennyire sínylették meg a politikai térfélcserét? Szerzett új barátokat, vagy inkább csak elvesztett régieket?

Nincs szó politikai térfélcseréről, nem én változtam meg. Fontos régi barátokat nem vesztettem, újakat pedig 77 éves korában már nem nagyon keresgél az ember. Ugyanakkor vannak olyanok, akikkel egykor politikai ellenfelek voltunk, de ma már sokkal kedvezőbben ítélik meg az Antall-kormány működését, és baráti viszonyba kerültünk. Remélem, nem haragszik meg rám Szent-Iványi István, ha az SZDSZ-ből őt említem példaként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.