2019. június 13., csütörtök

MUTATJUK, MENNYIT KERESHETNEK IDÉN A DIÁKOK - NEM MINDEGY, HOGYAN FOGLALKOZTATJÁK ŐKET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.13.



A munkaerőhiány és a minimálbér emelése jót tesz a diákoknak is. Idén nyáron többet kereshetnek, van, ahol kétszer annyit is fizetnek, mint 4 évvel ezelőtt. Kérdés persze, hogy ez mire elég. Az albérletárak elszálltak, és az étkezés is egyre többe kerül. A hétvégén kitör a nyári szünet, amit többszázezer diák is munkával tölt majd. A jövedelem attól is függ, hogyan foglalkoztatják őket. Mutatjuk a részleteket. 

Holnap véget ér a tanítás az iskolákban, a szünet kitörésével pedig tömegesen vállalnak munkát a diákok. Jó hír számukra, hogy a minimálbér emelkedésének köszönhetően többet kereshetnek, mint tavaly. A minimálbér óradíja idén bruttó 857 forint, ennél a diákok sem kaphatnak kevesebbet. A garantált bérminimum órabére, azaz a szakképzettséghez kötött munkáé pedig 1121 forint. (Szintén bruttó). Ez 6860, illetve 8970 forintos napibért jelent. (A tavalyi bérekről itt írtunk.)

Ezeket a munkákat kínálják

A munkaerőhiánynak köszönhetően ugyanakkor sok helyen ennél jóval többet is fizetnek, főleg a szakképzettséget igénylő feladatoknál, míg a fizikai munkánál inkább csak a minimálbért adják oda. Az állásajánlatokat böngészve azt találjuk, hogy napágypakolót és karszalagos jegykezelőt 857 forintos órabérért keresnek, és csomagolásért is ugyanennyit fizetnek. Címerezésnél a csoportvezető 1130 forintot kap, mozis munkánál 1350 forint, gyorsétteremben pedig 1300 forint a bruttó órabér. Az utóbbi pedig valamivel több mint kétszerese annak, amit 4 éve fizettek. 2015-ben ugyanis a gyorséttermi munkáért délelőtt mindössze 630 forint volt az óradíj.

Irodai munkáért 1200 forint körüli óradíjat fizetnek, gyakornoki munkáért banknál 1300-1400 forintot kaphatnak a diákok. Junior Java programozó 1750 forintot kereshet. Ezek mind bruttó óradíjak, amikből még 15 százalékos személyi jövedelemadót is vonnak, de járulékot nem, mert diákszövetkezeten keresztül kínálják.

Általában 1000-1500 forintos órabérért lehet termékkóstoltatásra diákot találni, de előfordul nettó 3 ezer forintos órabér is szórólapozásért. Strandon a büfében nettó 1000 forintot kapnak a diákok, és a Balatonnál is körülbelül ennyit adnak óránként, vagy valamivel többet, akár napi 15 ezer forintot. Ez utóbbi sokszor 12 óra munkát jelent...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.