2019. június 13., csütörtök

NEHOGY BECSAPHASSA EURÓPÁT ORBÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.13.



A Fidesz politikája jottányit sem változott, a magyar kormány továbbra is fenyegetést jelent az európai értékekre, csak az EP-választások eredményét látva visszakozott, és tett gesztusokat a Néppártnak, és jegelte a közigazgatási bíróságok tervét. Ahhoz hogy a jogállami normákhoz közelítő változások legyen Magyarországon, nyomás alatt kell tartani a rezsimet – erről ír a Human Rights Watch. Mészáros Lőrinc újabb nagy üzleti sikere szintén hír külföldön is. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

A kormány ellenőrzést kíván gyakorolni a tudományok felett – jelentette ki Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, amiről számos külföldi lap beszámolt. Lovász többek közt arról beszélt, tart tőle, hogy megkezdődik a tudósok exodusa – ismerteti az elhangzottakat mások mellett a Minneapolis Star Tribune, a France 24 és a Chicago Daily Herald. A tudósok többsége ellenzi a kormányzati tervet, és jó pár kiváló kutató már el is hagyta az országot, mert nem értenek egyet azzal, hogy a tudományos kutatás kormányzati ellenőrzése segíti majd hatékonyan az innovációt és a magyar gazdaság növekedését.

Jottányit sem

Ne hagyjuk magunkat becsapni: a magyar kormány továbbra is fenyegetést jelent az európai értékekre – ezzel a címmel közli a Human Rights Watch írását az Euronews. Azaz ne tévesszen meg senkit az, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a magyar kormányzat elhalasztja a közigazgatási bíróságok felállítását. És annak a másik bejelentésnek sem lehet hinni, hogy fideszes politikai vezetés nem csatlakozik az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette populisták európai szövetségéhez, hanem az Európai Néppártban (EPP) kíván a jövőben is politizálni.

Nem, a Fidesz politikája jottányit sem változott. Annyi történt mindössze, hogy látva az uniós választási eredményeket, újraértékelte a helyzetet, és rájött, az EPP-ben érdemes maradnia. Persze azzal egyelőre mindenki jól jár, ha nem állítják fel a közigazgatási bíróságokat, hisz különben az alapvető jogokkal és törvényekkel kapcsolatos bírósági ügyek – a választási törvényhez, a gyülekezési joghoz vagy a menedékkérelmekhez kötődő perek, illetve a rendőrségi túlkapások, a közbeszerzések és a korrupciós ügyek vizsgálata – az eddigieknél is inkább központi ellenőrzés alá kerültek volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.