2019. június 26., szerda

NYUGATON IS HATNA ORBÁN POLITIKÁJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LKAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.06.26.


Soros György alapítványa az eddiginél nagyobb figyelmet fordít Nyugat-Európára, de nem feledkezik meg például Magyarországról sem. Az utca erejét nem könnyű parlamenti erővé változtatni. Nemzetközi lapszemle.

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, amely leginkább arról vált ismertté, hogy civiljogi aktivista tevékenységet finanszíroz Kelet-Európában és a fejlődő világban, most egyre több figyelmet fordít a jómódú Nyugat-Európára, hogy választ adjon a szélsőjobb ottani térnyerésére – írja a Reuters hírügynökség, amelynek a cikkét átvette egyebek közt a New York Times is.

Az új irány egyik példája, hogy Dél-Franciaországban Soros alapítványa átvállalta azoknak a helyi migránsjogi és diszkriminációellenes csoportoknak a finanszírozását, amelyek elestek eddigi forrásaiktól, miután Marine Le Pen Nemzeti Tömörüléssé átkeresztelt Nemzeti Frontja hatalomra jutott számos településen. Hasonló lépéseket terveznek Németországban, amelynek keleti részében az ősszel várhatóan nyereségeket könyvelhet majd el a tartományi választásokon az Alternatíva Németországnak elnevezésű bevándorlásellenes párt – tájékoztatta a Reuterst Selmin Caliskan, az alapítvány új berlini irodájában. Szintén támogatást kívánnak nyújtani a közösségi szellemet ápoló szervezeteknek, Észak-Anglia olyan elszegényedett részeiben, ahol nagy arányban szavaztak a Brexitre.

Kelet-Európát sem felejtik el

Mindebben – írja a Reuters – az az aggodalom tükröződik, hogy Nyugat-Európa is megadhatja magát az olyan nacionalista, erőskezű vezetők vonzerejének, mint például Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Goran Buldioski berlini irodavezető a Budapestről Berlinbe történt átköltözés előtti hónapokat felidézve kitért arra, hogy a magyar fővárosban munkába menet Soros-ellenes plakáterdő szegélyezte az útját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az alapítvány nyugat-európai tevékenységének a megnövekedett volta nem jelenti a világ más tájain a passzivitásba vonulást, nem jár azzal, hogy Kelet-Európáról Nyugat-Európára átterelődik a figyelem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.