2019. június 26., szerda

A BAGI-NACSA DUÓVAL VÉGE A KARINTHY-GYŰRŰNEK - A HATALOM SOHA NEM HUMOROS, A HUMOR SOHA NEM HATALOMPÁRTI - KORMÁNYPÁRTI HUMOR NEM LÉTEZIK, AMI VAN, AZ PROPAGANDA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.25.


Bagi Iván és Nacsa Olivér kapta az idei Karinthy-gyűrűt. A döntés többet mond a tudományellenes és kultúraellenes rendszer természetéről, mint a díjazottak érdemeiről, amelyek korábban voltak. Egészen addig, amíg kormánypárti “humoristák” nem lettek. Nem azért, mert nekünk nem tetszik a jelenlegi “kormány”, hanem azért, mert amikor egy művész, de különösen egy humorista a hatalom oldalára áll, és azt szolgálja ki, akkor megszűnik művésznek, és főleg humoristának lenni.

Az elismerés nem a díjazottak teljesítményéről szól, hanem arról, hogy a hatalom mit részesít elismerésben, és melyek az elvárásai a kulturális életben. Ez teljes összhangban van az Orbán-rendszer minden megnyilvánulásával, és kifejezi a rendszer diktatórikus jellegét. Csak diktatúrákban részesítenek elismerésben a hatalmat kiszolgáló művészetet vagy humort, az ilyen jellegű tevékenység ugyanis a jellegénél fogva elveszíti a minőséget, a művészi kvalitásokat. A művészet mindig az ember oldalán áll a hatalommal rendelkezőkkel szemben, különösen egy diktatúrában. A humor pedig pláne.

A humor csak akkor humor, ha a hatalmasokat és azok visszaéléseit figurázza ki. Minden diktatúra, elnyomás és gonoszság egy szinten túl nevetségessé válik, abszurditásba fordul. A humorista nem is tesz mást, csak ezt az abszurd helyzetet ábrázolja. Nem létrehozza, hanem láthatóvá teszi, és felmutatja. A humorista a hatalom hamis tekintélyét rombolja, nem pedig építi. Egy rezsim “vicces emberei” cseppet sem viccesek, legfeljebb nevetségesek, egy humorista a hatalom szolgálatában nem humorista többé, hanem propagandista. Ez már egy másik szakma, ettől a pillanattól veszíti el a művész a színvonalat is, amelyet normális esetben díjazni lehet.

Magas művészi színvonalú seggnyalás és egyetértés ugyanis nem létezik. Ha egy “kormányzat” a saját hízelkedőit tünteti ki, az annak a bizonyítéka, hogy megszűnt a szakmai függetlenség és az önállóság, a diktatúra megát ünnepli, és a teljes behódolást teszi mércévé. Aki ennek szolgálatába állt, a tehetségétől, a képességeitől függetlenül lefokozta magát, mert elárulja az emberi értékeket, azok nélkül pedig nincs művészet, nincs humor. A Bagi-Nacsa duó kitüntetése sérti Karinthy Frigyes szellemiségét és az eddigi díjazottakat. Ez az elismerés arról szól, milyen mélyre süllyedt ez a két tehetséges ember, és hol tart ma a diktatúra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.