2019. június 23., vasárnap

OROSZ NEVELŐMUNKA – A KGB MÓDSZEREI TOVÁBB ÉLNEK

168 ÓRA
Szerző: KULCSÁR ISTVÁN
2019.06.23.


A Szovjetunió Kommunista Pártjának 1956. évi XX. kongresszusa után fokozatosan közismertté vált, hogyan kínozták az állambiztonság szervei a letartóztatottakat, hogy többnyire hamis, önmagukat vádoló vallomásokat csikarjanak ki belőlük. A mostanában nyilvánosságra kerülő tények arról tanúskodnak, hogy a múlt kínvallatási módszerei tovább élnek Oroszországban.

Az FSZB-nek – Fegyeralnaja Szluzsba Bezopasznosztyi, Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB egyik utódszerve – az emberei a múlt év elején Szentpéterváron rajtaütöttek annak a Szety, vagyis Hálózat nevű csoportnak az állítólagos tagjain, akik magukat antifasisztának, illetve anarchistának nevezték. Néhány nappal később a hatóságok olyan híreket szivárogtattak ki a sajtónak, hogy a szervezet – ténylegesen néhány pétervári és penzai fiatal – meg akarta dönteni Vlagyimir Putyin elnök uralmát. Az előzetes letartóztatás alatt a vizsgálók kegyetlenül megkínozták őket. Vitalij Cserkaszovnak, az Agora nevű nemzetközi jogvédő szervezet ügyvédjének sikerült bejutnia védencéhez, Viktor Filinkov 23 éves programozóhoz.

„A gyerek rettenetes állapotban volt, és rögtön elmondta nekem, hogy megkínozták. Én sok mindent láttam már életemben, de elborzadtam, amikor Filinkov megmutatta testén a kínzás nyomait, különösen a jobb csípőjén, ahol legalább ötven, elektromos sokkolótól származó égési seb látszott.” A fogoly beszámolt az ügyvédnek arról, hogy mindjárt őrizetbe vétele után egy erdőbe hurcolták, ahol lélektani nyomásnak vetették alá, hogy vallja be, terroristacsoport tagja, majd arra próbálták rávenni, hogy nevezze meg állítólagos társait, akikről sohasem hallott. Elektromos sokkolóval „kezelték”, azután arra kényszerítették, hogy adja elő a nyomozók által kitalált legendát...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.