2019. június 2., vasárnap

SZABAD SZEMMEL - TRUMP A GLOBÁLIS FENYEGETÉS PÉLDÁJA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.02.


Guardian 

A londoni polgármester úgy vélekedik Trump nagy-britanniai látogatása előtt, hogy az amerikai elnök, valamint Orbán, Salvini, Le Pen és Farage pontosan azt a nyelvet használja, mint amelyet a fasiszták a múlt században. A pakisztáni származású elöljáró azt írja, hogy a tengerentúli vendég a globális fenyegetés hallatlan példája. A világban feljövőben van a szélsőjobb és a liberális demokrácia nehezen kivívott jogait, értékeit, a szabadságot veszélyezteti. Hozzátette, hogy az említett politikusok ugyanazokkal a megosztó klisékkel igyekeznek támogatást szerezni, mint annak idején nácik, ám új, baljós módszerekkel próbálják célba juttatni az üzenetet. És olyan helyeken törnek előre, jutnak hatalomhoz és befolyáshoz, ahol az pár éve még elképzelhetetlen lett volna. Khan, aki már akkor összerúgta a patkót az elnökkel, amikor 3 éve a brit főváros élére választották, hozzátette, hogy a Fehér Ház gazdája az országot ért terrortámadás után próbálta kihasználni a londoniak félelmeit, átvette a brit szélsőségesek Twitter üzeneteit, álhírként ítélte el a klímaváltozásra vonatkozó, tudományosan megalapozott figyelmeztetéseket, most pedig az út előtt, igyekszik szégyentelenül beleavatkozni a konzervatívok életébe, amikor nyilvánosan Johnsont javasolja a párt élére. Azt hiszi ugyanis, hogy a jelenlegi külügyminiszter szövetséges lesz Washington megosztó programjához, ha a kormányrúdhoz kerül. A Munkáspárt és a Liberális Demokraták vezetője szintén elítélte Trump eljárásmódját. Egyébként holnapután Londonban legalább 250 ezer embert várnak az elnök ellen meghirdetett tüntetésre. 

Le Monde 

Eredetileg úgy volt, hogy Orbán Viktor elmegy a pápa szabadtéri miséjére, Csíksomlyóra, ám az út elmaradt, amúgy a Vatikán egy pillanatig nem kecsegtette a kormányfőt azzal, hogy találkozhat Ferenccel. Áder János pedig egyszerű zarándokként volt jelen – közölte a Szentszék, amely nem kívánt politikai töltetet adni az eseménynek. Az egyházfő a kegyhelyen, amelyet többnyire erdélyi és magyarországi katolikusok keresnek fel, testvéri együttélésre és a különféle vallási, nemzeti és kulturális közösségek közti nyitásra hívott fel. Hangsúlyozta, hogy a keresztény hitet nem szabad más vallásokkal ellentétesnek tekinteni és politikai célokra használni. Kiemelte, hogy egy népnek ezer arca van, a kultúrát, a nyelvet és a hagyományokat tekintve, és ezek mind-mind csak gazdagítják. A múlt viszontagságait és szomorúságait nem szabad elfelejteni, vagy tagadni, de azok nem jelenthetnek akadályt a felebaráti együttélés útjában, sem pedig érvet az ellen, mutatott rá.

Politico 

Az euroszkeptikusok azon tanakodnak, milyen szövetséget hozzanak létre az új Európai Parlamentben. Salvini idáig 73 helyet tudhat magáénak az új frakcióban, de ő magasabbra tör: szeretné megnyerni magának a Brexit pártot, ám annak vezére, Farage idáig nemigen mutatott nagy hajlandóságot arra, hogy együttműködjön Le Pennel. Utóbbi ugyanennek a csoportnak a tagja, ám a brit politikus túl szélsőségesnek, azon kívül antiszemitának tartja. A Liga vezére megcélozta a Fideszt és a PiS-t is, de a héten Gulyás Gergely nem látta sok esélyét, hogy a próbálkozás sikerrel jár. A magyar párt egy másik képviselője úgy nyilatkozott, hogy aligha állnak össze olyanokkal, mint Salvini, Le Pen és Farage, inkább azon vannak, hogy visszatérjenek a Néppárthoz. A Jog és Igazságosság kizárta, hogy együtt dolgozzon a francia tagpárttal, így várhatóan marad a jelenlegi frakcióban, ahol a brit toryk is vannak. A belső megosztottságot úgy lehetne áthidalni, hogy nem tömörülnek egyetlen csoportba, hanem szövetségre lépnek és összehangoltan voksolnak a kulcskérdésekben. Ily módon a három frakció összesen több mint 170 szavazatot tudna mozgósítani, azaz a 2. legnagyobb erőt adná Strasbourgban. Ez egyben azt jelentené, hogy fontos javaslatok elfogadását volna képes megakadályozni. Ráadásul – fejtegette egy illetékes – ha a Fidesz átáll hozzájuk, az plusz 13 mandátumot hozna, és így még az EPP-t is leköröznék...    

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.