2019. június 7., péntek

TÉNYLEG IDEGENGYŰLÖLŐK A BRITEK?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Peter Flanagan
2019.06.07.


Sok minden elhangzott az elmúlt években a britek kapcsán, például az, hogy az uniós kilépésről szóló népszavazás után felszínre tört az idegengyűlölet. Valóban így lenne? A kérdésre a Londonban élő ír író, komikus, Peter Flanagan válaszolt.

„A lengyel függetlenség napján Varsóban sétálva egy pillanatra úgy éreztem, hogy rossz repülőgépre szálltam, és hirtelen az Angol Védelmi Liga (English Defence League - EDL) tüntetésére kerültem.

Az utcán menetelő csoportok által lengetett lengyel piros és fehér zászlót ugyanis össze lehet keverni a Szent György-keresztes lobogóval. Az angol szélsőjobbosokban és lengyel társaikban több közös van, mint gondolnánk – kivéve azt, hogy az ilyen események Lengyelországban a fősodorhoz tartoznak, míg Nagy-Britanniában nem.

A barátaimmal be is ugrottunk az első ír sörözőbe, menedéket keresve. A pubban egy másféleképp homogén társaságot láttunk: néhány turista, ahogy a sörét szürcsölgeti.

Talán pont ezért nem vert gyökeret a fasizmus Angliában, mert túl nehéz lett volna meggyőzni a másnapos embereket arról, hogy bármelyik felsőbbrendű rasszhoz tartoznak.

Európai példák

A Brexit miatt könnyen elfeledkeztünk arról, hogy Európa többi része mennyire szélsőjobbra tolódott. A Lengyelországban 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a migránsválság közepén került hatalomra, és azóta megtisztította a közszférát, vádat emeltek békés tüntetők ellen és ellenségnek állították be a gyerekek előtt az LGBT-közösséget.

Magyarországon Orbán Viktor kormányfő magát a kereszténydemokrácia vezetőjeként aposztrofálja, amit a kereszténység mellett és a migráció ellen határoz meg.

A határra felhúzott, 4 méter magas kerítésbe áramot vezettek, hogy távol tartsák a menekülteket, akiket emellett drónokkal és hangszórókból áradó arab nyelvű üzenetekkel is eltántorítanák a belépéstől.

Tavaly az ENSZ illetékeseit nem engedték be a menekültközpontokban. Az EU megpróbált szankciókat életbe léptetni Magyarország ellen, mondván, megszegi az alapértékeket, de ezeket pont a lengyelek vétózták meg.

Közben Ausztriában Sebastian Kurz kancellár osztrák-olasz-német tengelyt akart alkotni a migráció megállítására, míg az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini nagytakarításról beszélt, amelyet utcáról utcára hajtanának végre...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.